Doen

Wandel een (stuk) GR!

GR bewegwijzeringDe Grote Routepaden of GR’s zijn populair. Zo had je recent de serie GR5 op één en ging ook Arnout Hauben op stap langs de GR129 met 'dwars door België'.

Ook zin gekregen in een fikse wandeltocht? Start dan in het Brugse Ommeland! Of misschien wil je al even oefenen vooraleer er een helemaal te doen?
 

 

Onze twee aanraders:

Wandelen

1. GR 129 of 'Dwars door België' 

Wees Arnout Hauben voor of wandel hem achterna. Hij doet de GR129 (116 km) oftewel 'Dwars door België'. Bekijk hier een verslag van de route.
 

Naar de GR 129

 
Wil je slechts een stuk ervan wandelen? Hierbij onze aanraders (waaronder twee treinstappers):

1. Van station Brugge naar station Beernem (17 km):

Op amper een boogscheut van de stad Brugge word je al verwelkomd door het groene Lappersfortbos, dat de bedrijvigheid van de stad snel doet vergeten. Via een oude spoorwegbedding bereik je de Assebroekse Meersen, een uitgestrekt gebied van 420 hectare met grasland en knotbomen, opgedeeld door hoogstamdreven. De laatste kilometers wandel je langs het kanaal Brugge-Gent door het natuurgebied Gevaerts Noord, beheerd door Natuurpunt. Hou je ogen open voor ijsvogels en oeverzwaluwen!

2. Van station Brugge naar station Aalter (45 km):

Start je tocht in Brugge en doorkruis het Brugse Ommeland en de Leiestreek. In het Brugse Ommeland gaat deze langs Steenbrugge, de Assebroekse Meersen, door heel het Landschapspark Bulskampveld, ga daar tot aan de Hooggoedbossen en neem in Sint-Maria-Aalter de trein terug naar Brugge.

3. Het Vlaamse deel: van Brugge naar Ronse (113 km):

Voor wie wat meer kilometers op zijn teller aan kan, is deze perfect. Bekijk hier de route.

Damse Vaart

2. GR 131 of 'van Damme naar de Ieperboog' 

De GR 131 (143 km) start in het oude Zwinstadje Damme en loopt diagonaal door de provincie West-Vlaanderen naar de Ieperboog. De route omvat 3 delen: het Brugse Ommeland, het Houtland, en de IJzervallei met de Ieperboog. In de eerste twee delen zijn groen gekleurd door de bossen, laatste deel blauw door het water. 
 

Naar de 131

 
Liever in etappes? Splits de route op in 6 stukken:

1. Damme - Sint-Joris (29 km)

2. Sint-Joris - Ruddervoorde (18 km)

3. Ruddervoorde - Wijnendale (22,5 km)

4. Wijnendale - Diksmuide (31,5 km)

5. Diksmuide - Ieper (33 km)

6. Ieper - Palingbeek (9 km)

Een GR-wandeling... Hoe begin je er aan?

Kriebelt het om de wandelschoenen aan te trekken? Met GR heb je mogelijkheden zat! Je bepaalt zelf je start- en eindpunt en hoeveel kilometer je per dag stapt. 

Ontdek alle praktische informatie en de routes via de website van Grote Routepaden.
 

NAAR GR Route paden

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF