Doen

Wijnendalekapel en -bos

Welkom bij Wijnendale kapel en bos, sinds de 15de eeuw een bedevaartsoord met verschillende legendes. Kom je op ontdekking? Vergeet dan niet de gratis fietsroute aan te vragen of bekijk de extra tips in de buurt en maak er een daguitstap van. Honger of dorst? Check ook onze tips om te gaan eten en drinken. Enkele leuke logeeradresjes maken je geluk compleet! Kom je in groep? Ontdek onze groepsrondleidingen.

 
Een bedevaartsoord uit de 15de eeuw en een bos vol legendes

De Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale is sinds de 15de eeuw een bedevaartsoord en sinds de 19de eeuw ook gedachteniskapel voor de familie Matthieu, van het nabijgelegen Kasteel Wijnendale. Samen met het bijhorende Wijnendalebos zijn ze de bron van vele verhalen en legendes. De meest bekende is de traditionele Marialegende, maar ook Maria Van Bourgondië zou er van haar paard zijn gevallen, de traditie "tert den tee(n)" is hier ontstaan en de sage van de eeuwige jager in het Wijnendalebos doet nog steeds rillen. Benieuwd naar alle sagen en legendes? lees ze hier allemaal!

 
Vandaag is het Wijnendalebos een 180 hectare prachtig groot domein dat overwegend bestaat uit aaneengesloten bos, waarvan de helft vrij toegankelijk is. Ga op ontdekking via de vele aanwezige paden of volg het educatieve bosleerpad om alles over de fauna en flora te ontdekken. Vergeet niet om even langs te gaan bij het 'legendarische' kapelletje! In het nabijgelegen Kasteel Wijnendale (betalend) ontrafel je de duizendjarige geschiedenis van het kasteel en zijn eigenaars. 

Zeker doen:

 • Maak een wandeling aan de hand van een bewegwijzerde lus
 • Bewonder de mooie O.L.V. kapel van Wijnendale
 • Spring even binnen in het Kasteel Wijnendale (betalend)
   

Bezoek WIJNENDALEKAPEL Wijnendalebos

Bezoek Kasteel Wijnendale

   

  Noël Sys     "Het is al vele jaren een prachtige plek om te bezinnen"

        Noël Sys - organiseert de jaarlijkse wandelbedevaart naar de kapel
   

    ONTDEK HET INTERVIEW


   

  Fietsen in Torhout

  Gratis fietsroute
  'Houtlandroute'

  • Afstand: 32 km
  • Vertrek: O.L.V. Kapel Wijnendale
  • Verborgen plekjes onderweg:
  • Extra tips met leuke en lekkere adresjes onderweg
    

  Vraag deze gratis fietsroute aan

   

  Maak er een dagje van! Combineer met:

  1. Torhout centrum

  Ga op verkenning met de erfgoedwandelroute (2,3 km) en ontdek monumenten in de stad zoals Kasteel Ravenhof met Museum voor Torhouts Aardewerk, het stadhuis,... en haal een potje mosterd bij het Mosterd Wostynwinkeltje, hét bekendste streekproduct van Torhout sinds 1869.
   

  ERFGOEDWANDELROUTE
  MOSTERD WOSTYN

  2. Kaleidoscope - Streetartwandeling

  Wandeling in het centrum met streetart: muurschilderingen door drie gerenommeerde kunstenaars. Download het plannetje op de website van Visit Torhout.
   
  NAAR KALEIDOSCOPE

   

  3. Een partijtje City Golf

  Al golfend ontdek je de mooiste plekjes van Torhout en dit allemaal binnen één en hetzelfde concept. Holes worden vervangen door targets die zich al in de stad bevinden. Een leuk uitje voor de hele familie.
   
  NAAR CITY GOLF

  4. Provinciedomein en kasteel d'Aertrycke

  Provinciedomein d'Aertycke imponeert met een uniek kasteelpark, vijver, weides en bossen. ideaal om even in rond te kuieren langs de geleide wandelpaden. In het midden van het domein prijkt het sprookjesachtige kasteel d'Aertrycke met restaurant.
   
  NAAR D'AERTRYCKE

  5. Kinderboerderij d'Oude Smelterij

  Kinderboerderij met een serre, bijenhal, moestuin, fruittuin, speeltuin, cafetaria met zonnig terras en natuurlijk heel veel diertjes! Tip: je kunt gezinstasjes ontlenen om op ontdekking te gaan langs het Moereveldwandelpad (start aan de kinderboerderij).
   
  NAAR D'OUDE SMELTERIJ

  6. Atelier en beeldentuin Irénée Duriez

  Irénée Duriez staat vooral bekend als beeldhouwer en maker van hoofdzakelijk vrouwelijke naakte figuren. Zijn atelier en beeldentuin kan je bewonderen in juli en augustus.
   
  NAAR IRENEE DURIEZ

  Eten en drinken in erfgoed

  Heuvelhof - kindvriendelijke zaak vlakbij Kasteel Wijnendale

  Kasteel d'Aertrycke en Koetshuys - geniet van luxe-buffetten op zaterdag en zondag in het kasteel. Ook in het aanpalende Koetsenhuis kan je terecht voor een lekkere snack of pannenkoek.

  De Engel - in de eeuwenoude staminee De Engel worden de vele roemrijke Flandrienverhalen uit Ichtegem nog steeds sappig verder verteld.

  The Roots - nostalgisch eetcafé in het centrum van Torhout
   

  Nog meer adresjes in de buurt

    

  Eten in de buurt van Torhout/Ichtegem
  Logeren in Torhout

  Logeren in erfgoed

  Vakantiewoning Kwakkelhof Torhout - familievriendelijke vakantiewoning in een gerestaureerde hoeve.

  B&B 't Lang Leven Ichtegem - volledig gerenoveerd boerderijhuisje waar rust, stilte en natuur primeren.
   

  Nog meer logeeradresjes in de buurt

  Kasteel Wijnendale voor groepen

  Een kasteelgids neemt je mee op sleeptouw in dit bewoond waterslot. Onderweg brengt hij je heel wat geschiedenis, doorspekt met pittige details over de vroegere kasteelbewoners en hun gewoonten.
   

  • Deelnemers: 15-25 per gids
  • Prijs: € 40 per gids + € 3 p.p.
  • Reserveren via Vrijetijdshuis Torhout (050/22.07.70 of vrijetijdshuis@torhout.be)

   
  Nog meer voor groepen? Check de brochure!

  Ontdek ook deze verborgen plekken in de buurt van Wijnendale:

  Overzicht verborgen plekken

  Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF