Doen

Vloethemveld

Welkom bij Vloethemveld! Een voormalig militair domein met prachtige natuur op grondgebied Zedelgem en Jabbeke. Kom je op ontdekking? Vergeet dan niet de gratis fietsroute aan te vragen of bekijk de extra tips in de buurt en maak er een daguitstap van. Honger of dorst? Check ook onze tips om te gaan eten en drinken. Enkele leuke logeeradresjes en evenementen  maken je geluk compleet! Kom je in groep? Ontdek onze groepsrondleidingen.

 
Een verborgen parel in Zedelgem en Jabbeke...

Wie vandaag in Zedelgem/Jabbeke rondwaart en aan het Vloethemveld passeert, kan het zich amper voorstellen, maar deze plek speelde een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. In de Eerste Wereldoorlog verbleven in deze contreien een 18.000 Duitse militairen. Ze lieten er de bomen kappen en de stammen gebruikten ze voor de loopgraven aan de IJzer.
 
Na de Tweede Wereldoorlog werd het Vloethemveld omgebouwd tot een immens geallieerd krijgsgevangenenkamp. Het grootste in zijn soort. Tussen januari 1945 en halfweg 1946 verbleven hier ongeveer een 100.000-tal gevangenen, van vooral Duitse en Baltische oorsprong. De lokale bevolking wist ondertussen weinig of niets van dit kamp af. Engelse soldaten, versterkt met Belgische dienstplichtigen, namen de beveiliging voor hun rekening en er was zo goed als geen contact met de buitenwereld. Het verklaart waarom het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld geen deel uitmaakt van ons collectief geheugen.
 

Momenteel zijn er nog volop restauratiewerken aan de gang. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, de Vlaamse Landmaatschappij en gemeenten Zedelgem en Jabbeke slaan hiervoor de handen in elkaar om vanaf 2021 een onthaal te bieden in het Kamp Vloethemveld. Ook het militair domein (stiltegebied) is zelden toegankelijk omwille van zijn uitzonderlijke natuurwaarden. Wil je toch al even binnen kijken? Boek een rondleiding via Toerisme Zedelgem of Jabbeke, of neem een kijkje hieronder bij de evenementen wanneer je kan aansluiten!

Het Vloethemveld is een plek vol Europese topnatuur. Het behoort tot het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden in Europa. Onder meer de drie heidesoorten (struikheide, gewone dopheide en rode dopheide) zijn uitzonderlijk, net zoals de vele zeldzame insecten, waaronder de dagvlinder het groentje, de heidesabelsprinkhaan en de smaragdlibel. In het gebied worden ook geregeld roofvogels waargenomen, zoals de buizerd, de sperwer, de boomvalk, de slechtvalk en de torenvalk.
De bossen rond het militair domein, lenen zich nu al perfect voor een natuurwandeling. Via een robuuste uitkijktoren kijk je uit op dit domein met bijzondere oorlogsgeschiedenis en prachtige natuur. Kinderen kunnen zich daarna helemaal uitleven in de leuke speelzone. 

Zeker doen:

 • Maak een wandeling rondom het militair domein (9 à 10 km) 
 • Mag het wat sportiever? Waag je aan de natuurloop van Sport Vlaanderen
 • Download de digitale gids Vloethemveld verborgen parel (momenteel enkel voor iOS) of download de folder met plan
 • Krijg een prachtig zicht via de Heidetoren of spot zeldzame vogels op de vijver via de Waterhut
 • Met kinderen op pad? Waag je aan het bospad (4 km) en leef je daarna uit in de leuke speelzone
 • Picknicken! Picknickbanken vind je in de speelzone of aan de overkant van de weg aan volkstuinpark Den Doorn (met openbare bbq!)
   

Bezoek VLOETHEMVELD

 

   

  Pol Denys Vloethemveld     "Het Vloethemveld is één groot vat  verhalen, aan ons om het open te trekken"

        Pol Denys - kreeg van het letse ministerie een cross of recognition voor zijn persoonlijke inzet
   

  lees hier het interview


   

  Fietsen langs Vloethemveld

  Gratis fietsroute
  'Op verkenning in Gistel, Oudenburg en Jabbeke'

  Vraag deze gratis fietsroute aan

  Maak er een dagje van! Combineer met:

  1. Kijkboerderij De Pierlapont

  Een kinderboerderij waar er altijd wat te beleven valt. Kom genieten van een verse pannenkoek op het terras, laat de kinderen los in de speeltuin of op het Pierlapad, speel een spelletje boerengolf of verdwaal in het maïsdoolhof. Klein of groot, je verveelt je hier niet! Pssst: wist je dat je hier kan kamperen in een betere boerenbed tent?
   

  NAAR DE PIERLAPONT

  2. Drie Kastelenwandelroute

  Ga op verkenning in de Kasteelbossen (ten zuidwesten van Brugge) aan de hand van de Drie Kastelenwandelroute (12 km) en ontdek een gevarieerd boslandschap. Onderweg getuigen de kastelen van Tillegem, Tudor en Beisbroek van de rijke leefwereld van de Brugse elite door de eeuwen heen.
   
  NAAR DE ROUTE

  3. Volkssterrenwacht Beisbroek / Cozmix

  In dit hightech planetarium worden zon, sterren en planeten geobserveerd. Met het fulldome systeem worden ook de meest spectaculaire videobeelden geprojecteerd, die je samen met de muziek onderdompelen in een unieke audiovisuele sensatie. Achteraf kan je terecht in het aanpalende Koetsenhuis voor een natje en een droogje.
   
  NAAR BEISBROEK/COZMIX

  4. Huis van Permeke

  In 1929 ontwierp kunstenaar Constant Permeke zijn huis ‘De Vier Winden’, een erg moderne woning voor die tijd. Het huis is perfect op de windrichtingen georiënteerd, wat de naam meteen verklaart. Wie het museum binnenstapt, komt alles te weten over zijn werken, atelier en levensloop.
   
  NAAR HUIS VAN PERMEKE

  5. Kasteel van Loppem en doolhof

  Het enige Belgische kasteel waarvan de binnen- en buitenkant nog steeds in oorspronkelijke staat verkeert. Naast het kasteel ligt het eeuwenoude doolhof te pronken. Een ingewikkeld labyrint van rode en groene haagbeuken waarin jong en oud, groot en klein urenlang het noorden verliezen. 
   
  NAAR KASTEEL/DOOLHOF LOPPEM

  Eten en drinken in erfgoed

  Het Koetsenhuis - gelegen pal naast het kasteel Beisbroek. Gezeten op het prachtige terras, omgeven door groen, geniet je hier van de lekkerste snacks.

  Bistro Zevenkerken - op de site van Zevenkerken, vlakbij de Sint-Andriesabdij vind je bistro Zevenkerken. Met zelfbediening en een boomgaard als terras.

  Alainprovist Estaminet - authentieke estaminet met maar liefst 8 verschillende bieren op tap. In de zomer is het heerlijk vertoeven op het grote buitenterras.

  De Snelle Duve - gezellige bruine kroeg in het thema van de duif.

  Eten en drinken
  Logeren

  Logeren in erfgoed

  De Hagepoorter - kom tot rust in de gerestaureerde hoevegebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door weiland en akkers.

  Hotel Fleur de Lys - logeren in een prachtige gerenoveerde kasteelvilla nabij Brugge. 

  B&B De Loverlij - gerestaureerde herenhoeve omzoomd met water en een unieke droomtuin van maar liefst 2 ha groot.

  B&B Beryl - exclusieve b&b in een landhuis omringd door groene weiden.
   

  Nog meer logeeradresjes in de buurt

   
   

  Rondleidingen in Vloethemveld

  Week van het bos - 11-18/10

  Diverse rondleidingen naar aanleiding van week van het bos.

  NAAR WEEK VAN HET BOS

  Tip: zelf een rondleiding boeken? Neem contact op met Toerisme Zedelgem of Toerisme Jabbeke.

  MEER EVENEMENTEN IN DE BUURT

  Rondleidingen Vloethemveld

  Vloethemveld voor groepen

  Het Kamp Vloethemveld is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen. Rondleidingen zijn het hele jaar door mogelijk.
   

   
  Nog meer voor groepen? Check de brochure!

  Ontdek ook deze verborgen plekken in de buurt van Vloethemveld:

  Overzicht verborgen plekken

  Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF