Doen

Stadswallen Damme

Welkom bij de Stadswallen! Een plek waar de samenhang tussen geschiedenis, cultuur, natuur en landschap zo zichtbaar is. Kom je op ontdekking? Vergeet dan niet de gratis fietsroute aan te vragen of bekijk de extra tips in de buurt en maak er een daguitstap van. Honger of dorst? Check ook onze tips om te gaan eten en drinken. Enkele logeeradresjes en evenementen maken je geluk compleet! Kom je in groep, ontdek onze groepsrondleidingen.

 
De stervormige stadswallen van Damme

De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) liet heel wat sporen na in het landschap van de Zwinregio: steden werden versterkt; forten, schansen, linies dienden om de vijand tegen te houden; gebieden werden onder water gezet. Tussen 1615 en 1620 werd het centrum van Damme versterkt met een omwalling in de vorm van een zevenster. De omwalling is tot de dag van vandaag beeldbepalend voor de stad. 
 

 
Nadat het militair belang van Damme verdween, ontwikkelden zich in de grachten diverse biotopen. Van open water, drijftillen, vochtige weiden, hooilanden en rietkragen tot moerasbos. Een prachtig stukje natuur! Een groot deel van de vesting is nu natuurreservaat 'De Stadswallen van Damme'. Een stuk daarvan werd gereconstrueerd en staat open voor het publiek. Doorheen de site, die 28 hectare groot is, loopt een educatief wandelpad. Infopanelen onthullen zowel de cultuurhistorische en ecologische aspecten. Leuk om weten: het wandelpad is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Zeker doen:

 • Ga op verkenning met het educatief wandelpad (1,5 km)
 • Beklim de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk voor een fenomenaal uitzicht op de stervormige stadsomwallingen (dagelijks van april tot september)
 • Pik de tentoonstelling mee in het stadhuis 'Damme, 400 jaar zevenster' (betalend - van 1/8 - 27/9)
 • Spring even binnen in het bezoekerscentrum 'Damme en de Zwinstreek' (gratis)
   

Bezoek De stadswallen

 

  Robrecht Pillen van Natuurpunt     "De vorm van de zevenster is nog steeds
       beeldbepalend voor de stad!"

        Robrecht Pillen - Natuurpunt
   

  ONTDEK HET INTERVIEW

   

  Fietsen in damme ©StadDamme

  Gratis fietsroute
  'Damme en Lissewege doorkruist'

  Vraag deze gratis fietsroute aan

   

  Maak er een dagje van! Combineer met:

  1. Bezoek aan het Uilenspiegelmuseum

  Kom alles te weten over welke fratsen deze legendarische figuur uithaalde in het Uilenspiegelmuseum. Kinderen tot 12 jaar beleven een leuke namiddag dankzij de MuseumVertelWandeling. Tip: je kan ook op familiezoektocht 'Word een Uilenspiegel en vind de drie' (zie verder).
   

  NAAR UILENSPIEGELMUSEUM

  2. Erfgoedwandelroute

  Een wandeling van 3 km doorheen het historische centrum van Damme. Ontdek sporen van ruim 800 jaar geschiedenis, een verhaal waarin handelaars, militaire ingenieurs en Tijl Uilenspiegel een hoofdrol opeisen.
   
  ONTDEK DE ROUTE

  3. Familiezoektocht 'word een Uilenspiegel en vind de drie'

  Een toffe zoek- en doetocht in het spoor van legende Tijl Uilenspiegel. Inclusief: bezoek aan het Uilenspiegelmuseum, een beklimming van de O.L.V.-kerktoren en een wandeling in het centrum. Op het einde wacht een leuke verrassing. Beschikbaar van april tot eind september.
   
  MEER OVER DE ZOEKTOCHT

  4. Boottocht met de Lamme Goedzak

  Vaar met de Lamme Goedzak van het liefelijke damme naar het historische Brugge en omgekeerd. De ideale manier om de Damse Vaart te ontdekken en te genieten van het voorbijglijdend polderlandschap omzoomd met statige populierenrijen. Tip: neem je fiets mee op de boot en fiets terug!
   

  DE LAMME GOEDZAK

  5. Domein en kasteel Ryckevelde

  Een domeinbos met kasteel en bijhorend kasteelpark, een militair domein en natuurreservaat 'Schobbejakshoogte', een natuureducatieve heemtuin en blindentuin en enkele speelzones voor kinderen. Reden genoeg om hier even te passeren?
   

  ONTDEK RYCKEVELDE

  Eten en drinken in erfgoed

  Het historische Damme mag dan klein zijn, nergens anders vind je zo'n groot aanbod aan toprestaurants en toffe bistro's. Voeg daarbij nog gezellige tearooms, microbrouwerijen met heerlijke streekbieren en verfrissende ijsjes op het terras van een ijshoeve aan toe... en je snapt waarom Damme een culinaire reputatie heeft. 

  TANTE MARIE - DE ZUIDKANT - LA BOUFFEE
   

   

  eten en drinken in Damme
  Logeren in Damme

  B&B Hofstede De Stamper

  Logeren in een 17de eeuwse hofstede met charme van toen.

  DE STAMPER

  Vakantiehuis De Lievensmolen

  Hier verblijf je in een prachtige gerenoveerde molen uit 1820.

  DE LIEVENSMOLEN

  De Swaenhoeck

  Authentiek, historisch en oorspronkelijk omwalde hoevecomplex uit de 16de-17de eeuw.

  DE SWAENHOECK

   Nog meer logeeradresjes in Damme

   

  Evenementen in het thema erfgoed

  Opgepast! Vanwege de Covid-19 uitbraak en de maatregelen van de overheid, zijn vele evenementen uitgesteld of afgelast.

  Damme 400 jaar zevenster - Tentoonstelling in het historische stadhuis van Damme waar het verhaal van de 400 jaar oude zevenster centraal staat. Van 1 augustus tot 27 september.

  NAAR DE TENTOONSTELLING

  Damme 1620 - In een 17de eeuws tentendorp brengen soldaten, muzikanten, ambachtslieden de geschiedenis letterlijk tot leven. Met demonstraties, rondleidingen en een uitgebreid kinderprogramma. 19-20 september. (GEANNULEERD)

  Maisterplan - Je een weg banen door een drie hectare groot doolhof in een maïsveld (in de vorm van een zevenster) met een bar in het midden. Van 13 juli tot 30 september.

  NAAR MAISTERPLAN

  Evenementen erfgoed Damme

  De Stadswallen van Damme voor groepen

  Ontdek dit prachtig stukje natuur met een gids. Te combineren met een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk.

  • Deelnemers: max. 25 personen per gids
  • Prijs: € 80 per gids
  • Reserveren: via Visit Damme (050/28.86.10 of toerisme@damme.be)

  Nog meer voor groepen, check de brochure.

  Ontdek ook deze verborgen plekken in de buurt van de stadswallen:

  Overzicht verborgen plekken

  Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF