Op verkenning in Gistel, Oudenburg en Jabbeke

Fietsroute 'op verkenning in Gistel, Oudenburg en Jabbeke'

  • Afstand: 50 km
  • Vertrek: Abdij Ten putte
  • Verborgen plekjes onderweg: 
    • Abdij Ten Putte - 't Spaans Tolhuisje
    • Huis van Permeke Vloethemveld

Download Fietsroute

* verplicht veld
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief:

Abdij Ten Putte

Sinds jaar en dag staat Gistel synoniem voor Godelieve en haar onfortuinlijke lot. Deze schilderachtige abdij bevindt zich op de plaats waar Godelieve leefde en vermoord werd in 1070 in opdracht van haar man Bertolf. Na haar dood zorgde Godelieve voor heel wat mirakels, wat de abdij (nu nog steeds) heel populair maakt voor bedevaarders en toeristen. Een van de blikvangers is de put met het 'miraculeuze water', die in de fraaie poelkapel staat. Wil je alles te weten komen over Godelieve, spring dan zeker even binnen in het Godelievemuseum. Wie een kaartje wil branden, haalt een noveenkaars rechtstreeks uit de automaat.
Abdij ten Putte

Vloethemveld

Wie vandaag aan het Vloethemveld passeert, kan het zich amper voorstellen, maar deze plek speelde een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. Dit voormalige militair domein herbergt een bijzondere geschiedenis en prachtige natuur. Laat je verrassen door een prachtig vergezicht over het stiltegebied via de robuuste uitkijktoren. Zin om de benen even verder te strekken? Ga op verkenning in de prachtige bosdreven van het domein of laat de kinderen los in de leuke natuurspeelzone.

Vloethemveld

't Spaans Tolhuis

Wat ooit fungeerde als dé toegangspoort van een stevig 17de eeuws fort en bewaker van de oude sluis van Plassendale, kreeg over de jaren heen verschillende functies: wachtlokaal voor Spaanse soldaten, tolkantoor, herberg en aanleghaven voor oude binnenschippers... een piepklein tolhuisje met een groot verhaal dus. Momenteel is men volop bezig met de restauratie, maar van april tot oktober kan je bij mooi weer in de grote tuin terecht om even uit te rusten. Met een ruim assortiment aan dranken, ijsjes en lekkers voor de kleine honger!
't Spaans Tolhuisje Oudenburg

Huis van Permeke

In 1929 ontwierp kunstenaar Constant Permeke zijn huis 'De Vier Winden', een erg moderne woning voor die tijd. Het huis is perfect op de windrichtingen georiënteerd, wat de naam meteen verklaart. Wie het museum binnen stapt, komt alles te weten over zijn werken, atelier en levensloop. Er worden regelmatig workshops en tentoonstellingen met hedendaagste kunstenaars georganiseerd. In de zomer valt er van alles te beleven tijdens Permeke Zomerfestival.

Huis van Permeke