Doen

Govaertskapel

Welkom bij de Govaertskapel in Beernem, ook wel de "bedevaartskapel" genoemd. Kom je op ontdekking? Vergeet dan niet de gratis wandelroute aan te vragen of bekijk de extra tips in de buurt en maak er een daguitstap van. Honger of dorst? Check ook onze tips om te gaan eten en drinken. Enkele leuke logeeradresjes maken je geluk compleet! 

 
Dé toevlucht tijdens WOI voor de bevolking van Oedelem

In 1884 werd deze kapel gebouwd in opdracht van de familie Govaert voor de genezing van hun ziek kindje. Ze wordt ook wel de "bedevaartskapel" genoemd, en is een genezingskapel toegewijd aan Maria. In de kapel is dan ook een beeld van de gekroonde Maria te zien. Rondom de kapel zijn er zeven kleine ommegangkapellen gebouwd die elk één van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen. 

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden heel wat processies georganiseerd. De kapel werd toen haast dagelijks bezocht door de bevolking van Oedelem die in angst en onzekerheid leefde. Een ware oorlogsdevotie kwam toen op gang. 

 
Vandaag wordt de Govaertskapel nog steeds vaak bezocht om er een kaarsje te branden. Voor sommige is het echt een bezinningsplaats. De kapel wordt momenteel volledig gerestaureerd en is de eerste in de reeks van 17 toegankelijke kapellen die op de restauratielijst staan. Stop dus zeker even aan de Govaertskapel tijdens je wandeling op het wandelnetwerk Velden en Meersen. Vergeet niet je gratis route aan te vragen!

Zeker doen:

 • Ga op 'bedevaart' in Oedelem met de gratis wandelroute
 • Bewonder het mooie Govaertskapelletje en brand er een kaarsje
   

Bezoek de Govaertskapel

   

  Joseph Sneyaert     "Mijn grootmoeder zette er prachtige bloemenperken die ze met haar eigen geld gekocht had. Ze wou dat het er mooi uit zag voor de bezoekers"

        Joseph Sneyaert - zijn grootouders deden het onderhoud van de kapel
   

  ontdek het interview


   

  Wandelen in Beernem

  Gratis wandelroute
  'Op bedevaart in Oedelem'

  • Afstand: 13 km (kan ingekort worden tot 8,5 km)
  • Vertrek: Markt Oedelem
  • Verborgen plekjes onderweg: Govaertskapel
  • Extra tips met leuke en lekkere adresjes onderweg
    

  Vraag deze gratis wandelroute aan

   

  Maak er een dagje van! Combineer met:

  1. Een verkenning in het Landschapspark

  Wist je dat Beernem deel uit maakt van het Landschapspark Bulskampveld? Hét grootste aaneengesloten bosgebied van West- en Oost-Vlaanderen. Ideaal voor een dagje in het groen dus. Ontdek 10 toffe tips die je niet mag missen. Spring zeker ook even binnen in het kasteel en bezoekerscentrum Bulskampveld.
   
  NAAR DE TIPS
  NAAR KASTEEL BULSKAMPVELD

  2. Expeditie Bulskampveld

  Ken jij de expedities al van het Landschapspark Bulskampveld? Korte, bewegwijzerde wandelingen met leuke speelnatuur onderweg. Ideaal voor gezelschappen met kinderen dus. Er start er eentje vlakbij in Beernem, in het Provinciedomein Bulskampveld.
   
  NAAR EXPEDITIE BULSKAMPVELD - PROVINCIEDOMEIN
  ONTDEK ALLE EXPEDITIES IN HET LANDSCHAPSPARK

  3. De Kijkuit Outdoorsport

  Een vaste waarde voor de sportieve outdoorliefhebbers langs het kanaal Gent-Brugge. Je kan er terecht voor verschillende avontuurlijke sporten van een hindernissenparcours, over kajakken tot boogschieten. Wie (vermoeid van het sporten) iets lekkers wil eten of drinken kan terecht in de stemmige en sfeervolle herberg of gezellige buitenbar.
   
  NAAR DE KIJKUIT

  Eten en drinken in erfgoed

  De Kijkuit - historische herberg met prachtig buitenterras en tal van avontuurlijke sporten.

  Apéro Château - dé pop-up bar in de prachtige setting van Kasteel Di Coylde.

  De Zevende Hemel - voormalig Hôtel l'avenir uit 1849 met een uitgebreide bierkaart op het menu.

  d'Afspanning - historisch gebouw uit 1849 omgetoverd tot een hedendaagse bistro/resto met een verse, eigenzinnige keuken.
   

  Nog meer adresjes in de buurt

    

  Eten en drinken in Beernem
  Logeren in Beernem

  Logeren in erfgoed

  Vakantiewoning Hauwaertshoeve - tot rust komen in een gezellige gerenoveerde hoeve.

  Goed van den Bogaerde - authentiek gerestaureerde vakantiehoeve voorzien van alle moderne comfort.

  Logeren in het groen

  Beernem heeft ook heel wat gezellige logeeradresjes in het groen. Denk maar aan B&B De Weide Wereld, Het Soetewater of De Bergvallei. Of vakantiewoningen Oostveldhoeve, Den Ommekeer of Hof ter Linde
   

  Nog meer logeeradresjes in de buurt

   

  Ontdek ook deze verborgen plekken in de buurt van de kapel:

  Overzicht verborgen plekken

  Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF