Doen

Domein Zorgvliet

Welkom bij domein Zorgvliet, een domein met een bewogen geschiedenis! Kom je op ontdekking? Vergeet dan niet de gratis fietsroute aan te vragen of bekijk de extra tips in de buurt en maak er een daguitstap van. Honger of dorst? Check ook onze tips om te gaan eten en drinken. Enkele leuke logeeradresjes en evenementen maken je geluk compleet! 

 
Restanten van een bewogen geschiedenis...

Wie vandaag in domein Zorgvliet ronddwaalt, vindt er heel wat restanten van een lange en bewogen geschiedenis. Overblijfselen van een kasteel, een ommuurde tuin, de bijgebouwen, de vijver en het dambordvormig drevenstelsel geven je een idee hoe het er vroeger was. Het buitenhuis "Villa Zorgvliet" dateerde uit de tweede helft van de 19de eeuw en werd gebouwd door eigenaar Charles Marie de Croeser. Deze villa werd tijdens WOI en WOII het toneel van een aantal betekenisvolle gebeurtenissen. Tijdens WOI werd het domein bezet en het huis bewoond door Duitse militairen. De meeste bomen werden gerooid ten behoeve van de oorlogswerkzaamheden. In de aanpalende Munkebossen was er een gevangeniskamp. Na de 2de wereldoorlog werd de "Villa" in 1946 of 1947 getroffen door een bliksem en brandde zo goed als volledig af. De bijgebouwen werden vernield door twee branden in 1982 en 1985.

Onlangs kreeg dit 23 ha grote bosdomein een hele facelift, het behoort nu tot een van de mooiste natuurparels van Oostkamp. Zorgvliet is een natura 2000-gebied, wat wil zeggen dat er waardevolle planten, dieren en hun leefomgeving hier op Europees niveau beschermd zijn. Diverse borden geven je informatie over de bijzonderheden van de verschillende plekjes tijdens je wandeling. Kinderen kunnen er ook naar hartelust ravotten in het speelbos. 

Zeker doen:

 • Ga wandelen in deze verborgen natuurparel in Oostkamp
 • Laat de kinderen los in het speelbos 
 • Neem je picknick mee en installeer je op de prachtige picknickplaats
   

Bezoek DOMEIN zorgvliet

   

  Frank Schaffler     "Op de site stond een zomerresidentie, dat het toneel werd voor een reeks betekenisvolle gebeurtenissen in WOI en WOII"

        Frank Schaffler - natuurgids
   

      ontdek het interview


   

  Fietsen langs Kasteel van Loppem

  Gratis fietsroute
  'Kastelen achterna in Zedelgem-Oostkamp'

  • Afstand: 43 km
  • Vertrek: Kasteel van Loppem
  • Verborgen plekjes onderweg:
  • Extra tips met leuke en lekkere adresjes onderweg
    

  Vraag deze gratis fietsroute aan


  Maak er een dagje van! Combineer met:

  1. Nieuwenhovebos met expeditie

  Zin om in de natuur te blijven? Ook Nieuwenhovebos is een prachtig natuurdomein om te verkennen. Mag het iets avontuurlijker, waag je dan (vanaf juli 2020) aan expeditie Nieuwenhove, een prikkelende wandellus met speelnatuur onderweg. Ideaal voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar.
   
  ONTDEK NIEUWENHOVEBOS
  ONTDEK EXPEDITIE NIEUWENHOVE

  2. Indoor speelplezier

  Een klassieker voor uren kinderplezier, terwijl mama en papa, oma en opa genieten van een lekker kopje koffie. Oostkamp heeft maar liefst 2 leuke indoor speeldorpen. Ideaal bij regenweer.
   
  NAAR DIEP IN DE ZEE

  NAAR THE MONKEY HOUSE

  3. Domeinbos Kampveld

  Bossen, graslanden en moerassen wisselen er elkaar af en twee natuurlijk meanderende beken stromen doorheen dit 294 ha grote gebied. Kom op verkenning aan de hand van een korte bewegwijzerde wandeling (2,6 km). Heb je meer tijd? Kies dan voor de de uitgebreide Kampveldwandelroute (9,1 km), die zowat het hele domein doorkruist. 
   
  NAAR KAMPVELD

  NAAR DE KAMPVELDWANDELROUTE

  4. Paintball Oostkamp

  Kom paintballen in een (bijna) echte jungle met 2 verdiepen! Plezier verzeked voor jong en oud. Geen zin in paintball? dan is de outdoor archery tag misschien meer jouw ding. Waan je als een echte Robin Hood en ga te lijf met pijl en boog. Nadien lekker nagenieten met een drankje in de bar. Tip: reserveren is aangeraden!
   
  NAAR PAINTBALL

  5. Warandeputten

  Breng een bezoek aan deze wondermooie vallei ten zuiden van Brugge en geniet van een landschap vol uniek erfgoed. De Warandeputten verken je via het knuppelpad. Vergeet je verrekijker niet, en spot diverse water- en moerasvogels via de kijkhutten en kijkwanden. Tip: wie zijn picknick mee heeft, kan gezellig vertoeven op een van de picknicktafels.
   
  NAAR DE WARANDEPUTTEN

  6. Recreatiebad De Alk

  Een duik in Recreatiebad De Alk (Wingene) doet altijd deugd. Van baantjes trekken in volle snelheid van de glijbaan en rondjes draaien in de stroomversnelling. Wedstrijdje?
   
  NAAR DE ALK

  Eten en drinken in erfgoed

  't Bloemenhuisje - bistro, aperobar, tearoom en feestzaal in een voormalige hoeve uit begin 19de eeuw. 

  De Wapens - gezellig restaurant in een gerestaureerde hoeve.

   

  Nog meer adresjes in OOSTKAMP

  Eten en drinken in Oostkamp

   
   

  Logeren in Oostkamp

  Logeren in erfgoed

  Hotel Van der Valk - hotel ondergebracht in het vroegere kasteel "Cruydenhove", daterend van 1954.

  B&B Stee 23 - charmante hoeve uit 1853, recentelijk volledig gerenoveerd.

  Vakantiewoning de Zingende Watermolen - bijzondere vakantiewoning voor 21 personen, ondergebracht in een gerenoveerde molenschuur.

  Domein Leegendael - logeren in een 19de eeuws romantisch kasteeltje.

   

  Nog meer logeeradresjes in oostkamp

     

   Evenementen

  Wandelen in Zorgvliet (17 oktober)

  Begeleide wandeling met gids Frank Schaffler in het domein.

  MEER INFO
   

  NOG MEER EVENEMENTEN

  Frank Schaffler

  Ontdek ook deze verborgen plekken in de buurt van Zorgvliet:

  Overzicht verborgen plekken

  Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF