Doen

Den Ast

Welkom bij Den Ast in Lichtervelde, genoemd naar de cichorei-ast die hier vroeger stond. Kom je op ontdekking? Vergeet dan niet de gratis fiets-en wandelroute aan te vragen of bekijk de extra tips in de buurt en maak er een daguitstap van. Honger of dorst? Check ook onze tips om te gaan eten en drinken. Enkele leuke logeeradresjes en evenementen maken je geluk compleet! 

 
Ontdek het bijzondere verhaal van cichorei...

Ooit bracht de teelt en verwerking van cichorei welvaart in de regio rondom Lichtervelde. Oorspronkelijk ingevoerd als geneeskundige plant, maar in de 19de eeuw pas werd dit dé populaire vervanger van koffie. In meer dan 800 asten werden de cichoreiwortels gedroogd door astemannen. Een stiel apart, want cichorei drogen is meer dan wortels wassen, platen laden, droge bonen afscheppen en vuren onderhouden. Deze kennis werd veelal van vader op zoon doorgegeven. Vandaag zijn in het landschap nog verschillende asten te zien, sommige vervallen, anderen kregen een nieuwe bestemming.

Vandaag kan je al deze restanten en andere plekken met een link naar cichorei gaan ontdekken aan de hand van een fietstocht (55 km) of een wandeltocht (8 km) in Lichtervelde. Je passeert o.a. bij Kinderboerderij Den Ast, vernoemd naar een ast die hier vlakbij stond, en nu gerestaureerd is tot woning.

Zeker doen:

 • Bezoek de leuke Kinderboerderij Den Ast (vlak bij de start van de fietsroute)
 • Ontdek alles over de cichoreiteelt en de asten in het landschap via de fietsroute of wandelroute
   

Bezoek Kinderboerderij Den Ast

Ga naar de fiets- en wandelroute

   

  Raphaël Cornillie     "toen mijn zoon nog klein was en ik kwam terug na 3 maand werken in den ast, herkende hij me zelfs niet meer!"

        Raphaël Cornillie - ex-seizoenarbeider uit Lichtervelde
   

      ontdek het interview


   

  Route rond cichorei

  Gratis fiets- en wandelroute
  'Cichorei, een avontuur in Vlaanderen'

  • Afstand fietsroute: 55 km - Afstand wandelroute: 8 km
  • Vertrek: Centrum Lichtervelde
  • Onderweg ontdek je alle restanten en plekken met een link naar cichorei in Lichtervelde, Ardooie, Pittem, Roeselare en Izegem
  • Extra tips met leuke en lekkere adresjes onderweg
    

  Vraag deze gratis route aan


  Maak er een dagje van! Combineer met:

  1. Papes Putten Lichtervelde

  Kom tot rust in dit natuurgebied met (hengel)vijvers! In de zomer vertoef je hier aan de leuke zomerbar Vijverkaffee.
   
  NAAR PAPES PUTTEN
  NAAR VIJVERKAFFEE

  2. Huwynsbossen

  Groene long van Lichtervelde met wandelpad, speelbos en picknickruimte. Vlakbij vind je Zuivelhoeve De Bossneppe, een ijssalon waar je reuzebollen geserveerd krijgt met smaken als oma's appeltaart of bloedsinaas. Inclusief picknickruimte, speeltuin en zuivelwinkel.
   
  HUWYNSBOSSEN
  DE BOSSNEPPE

  3. 't Veld in Ardooie

  Maak kennis met dit 44 hectare ongerept bosgebied. Maak een wandeling rond het water en sluit af met een lekker biertje op het gezellige terras van de cafetaria met speeltuin.
   
  NAAR 'T VELD

  4. Op bezoek bij Pater Verbiest

  Ferdinand Verbiest werd geboren in 1623 en is ook nu nog steeds de bekendste Pittemnaar. Hoe hij astronoom, ingenieur, taalkundige, geograaf en mandarijn werd, ontdek je allemaal in het Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest (Pittem).
   
  NAAR HET BEZOEKERSCENTRUM

  5. Rhodesgoed

  Het Rhodesgoed is een jong bos van 40 hectare groot. Ondanks de jonge leeftijd telt dit domein al een rijke verzameling dieren en planten. De afwisseling van bos, poelen, open en bloemrijke weilanden trekken verschillende soorten vogels en amfibieën aan. De Rhodebeek, die meandert door het gebied, brengt extra leven in de brouwerij. 
   
  NAAR RHODESGOED

  Eten en drinken in erfgoed

  't Damberd (Lichtervelde) - een gevestigde waarde in Lichtervelde. Het gebouw zelf dateert uit de 16de eeuw en werd oorspronkelijk gebruikt als herberg.

  Rysselende molen (Ardooie) - heerlijke klassiekers op een leuk bord in een unieke omgeving. De gerenoveerde molen dient niet enkel als decor voor een leuk etentje, je kan deze ook van dichterbij bekijken.

  De Couter (Pittem) -  een oude gerstaureerde hoeve met een prachtig authentiek eiken dakgebinte. Je geniet hier van de pure Franse-belgische keuken.

  Bockor café (Ardooie) - vroeger was het café 'De Eendracht' hier gevestigd. De naam verwijst naar het vredegerecht die in de bovenzaal tot 1925 geherbergd was.

  Eten en drinken
  Logeren

  Logeren in erfgoed

  Hotel Rysselende molen - logeren in een volledig ingericht molenaarshuisje, vlak naast de Rysselendemolen. Naast de gastenkamers in het Molenhuys kan je ook uniek overnachten in 2 ingerichte woonwagens.
   
  Vakantiewoning Goed Ten Hulle - Het landgoed stamt uit 1777 en vele details uit die tijd zijn bewaard gebleven. Het Koetshuys, waar vroeger de kar en koets voor de paarden stonden, is nu ingericht als gezellig cafeetje. 

   
  Nog meer logeeradresjes in de buurt

  Erfgoedevenementen

  Opgepast! Vanwege de Covid-19 uitbraak en de maatregelen van de overheid, zijn vele evenementen uitgesteld of afgelast.

  Familiefestival De Waterbek Ardooie - 17/7 - het spaarbekken in hartje Ardooie vormt het decor voor het leukste familiefestival van het jaar.

  GA NAAR HET FAMILIEFESTIVAL

   

  NOG MEER EVENEMENTEN

  Zotte Maandag

   

  Ontdek ook deze verborgen plekken in de buurt van Den Ast:

  Overzicht verborgen plekken

  Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF