Damme en Lissewege doorkruist

Fietsroute 'Damme en Lissewege doorkruist'

  • Afstand: 46,5 km
  • Vertrek: Damme centrum
  • Verborgen plekjes onderweg: 
    • Stadswallen Damme
    • O.L.V. kerk Lissewege
    • Neogotisch complex Vivenkapelle

Download Fietsroute

* verplicht veld
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief:

Stadswallen Damme

Tussen 1615 en 1620 bouwden de Spanjaarden Damme om tot een versterkte garnizoensstad: de laatmiddeleeuwse omwalling maakte plaats voor een moderne vesting in de vorm van een zevenster. De omwalling is tot de dag van vandaag beeldbepalend voor de stad. Door de jaren heen evolueerden zich in de grachten diverse biotopen. Een prachtig stukje natuur! Doorheen de site loopt een educatief wandelpad (1,5 km) met infopanelen over de militaire geschiedenis en de natuurwaarden.

Stadwallen Damme

Kerk Lissewege

Lissewge... één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, en terecht! De platte kerktoren van de reuzachtige Onze-Lieve-Vrouw bezoekingskerk kan je al van mijlen ver spotten. Wie de 264 treden bedwingt, geniet van een uniek panorama. Spring daarna zeker even binnen in het Bezoekerscentrum en uniek Heiligenmuseum en kom alles te weten over dit witte polderdorpje.

Lissewege kerk

Neogotisch complex Vivenkapelle

Beslist de moeite om even af te slaan richting Vivenkapelle. Je ontdekt er een gaaf bewaard neogotisch kerkdorpje met parochiekerk, pastorie en broederklooster met meisjes- en jongensschool, opgericht in 1861-1867, naar ontwerp van Jean-Baptiste de Béthune. Zo zijn er slechts enkele dergelijke neogotische complexen meer in België.

Neogotisch complex Vivenkapelle