Doen

Abdij Ten Putte

Welkom bij Abdij Ten Putte! Een abdij met een wel heel bijzondere geschiedenis. Kom je op ontdekking? Vergeet dan niet de gratis fietsroute aan te vragen of bekijk de extra tips in de buurt en maak er een daguitstap van. Honger of dorst? Check ook onze tips om te gaan eten en drinken. Enkele leuke logeeradresjes maken je geluk compleet! Kom je in groep, ontdek onze groepsrondleidingen.

 
Wie Gistel zegt, zegt Godelieve... Sint-Godelieve

De schilderachtige abdij Ten Putte bevindt zich op de plaats waar Godelieve van Gistel leefde en in 1070 vermoord werd in opdracht van haar man Bertolf. Volgens de legende werd deze opgericht door Edith, de dochter uit het tweede huwelijk van Bertolf. Zij was blindgeboren, maar kon terug zien toen zij haar ogen waste met water uit de put waarin Godelieve werd ondergedompeld.
 

 
Nog steeds wordt de abdij druk bezocht door bedevaarders en toeristen. Dé blikvanger is dus zonder twijfel de put met het miraculeuze water, die in een fraaie koepelkapel staat. Maar ook het 'hemd zonder naad', dat volgens de legende gemaakt werd door Godelieve, is heel populair.

Zeker doen:

 • Maak een erfgoedwandeling op de abdijsite (begeleidende brochure € 3)
 • Bezoek het bijhorende Godelievemuseum (€ 3 p.p., film inbegrepen)
 • Bekijk de film 'Credo, de kraai' over het leven van Sint-Godelieve (inbegrepen bij ticket Godelievemuseum).
  Tip: vanaf juni wordt er ook een nieuwe film voorgesteld 'Tussen Water en Wolken'
 • Brand zelf een kaarsje, haal een noveenkaars rechtstreeks uit de automaat!
   

Bezoek Abdij Ten Putte Naar het Godelievemuseum

   

  Marc Vansevenant - Abdij Ten Putte     "Alle Gistelnaars komen in de maand juli de abdij bezoeken, want juli is de maand van Sint-Godelieve"

        Marc Vansevenant - Een van de beheerders van de site
   

      ONTDEK HET INTERVIEW


   

  Fietsen langs Abdij Ten Putte

  Gratis fietsroute
  'Op verkenning in Gistel, Oudenburg en Jabbeke'

  Vraag deze gratis fietsroute aan

  Maak er een dagje van! Combineer met:

  1. Oostmolensite

  Met een gerestaureerde graan- en oliemolen uit 1301 als pronkstuk. Het bezoekerscentrum vertelt je alles over de Gistelse molengeschiedenis, bistro de Molenhoeve pakt uit met een heerlijk terras en in het Wielermuseum kun je je vergapen aan de eer en glorie van de Gistelse Flandriens.
   

  NAAR OOSTMOLENSITE

  2. Fietszoektocht Kris en Kras

  Tijdens deze QR fietszoektocht ontdek je niet alleen talrijke mooie stukjes natuur maar ook een aantal pareltjes in de omgeving van Gistel. En misschien sleep je wel een leuk geschenkje in de wacht! Ideaal voor families met kinderen tussen 10 en 14 jaar.
   
  DOWNLOAD DE ZOEKTOCHT

  3. Jumplay

  Een indoor trampoline met maar liefst 1.000 m² springplezier voor jong en oud. Wees maar zeker dat je hier een gat in de lucht springt! Wil je zeker zijn van je plaatsje, reserveer dan zeker op voorhand.
   
  NAAR JUMPLAY

  Tip: maak je bezoek aan Gistel compleet en download de nieuwe toeristische brochure! Of haal hem af bij Toerisme Gistel.

  Eten en drinken in erfgoed

  De Molenhoeve - gelegen op de Oostmolensite, is de oude molenaarswoning omgebouwd tot een culinaire pleisterplaats. Bij mooi weer is het zalig genieten op het terras met speeltuin.

  Spijshuis Godelieve - voormalige 17de eeuwse herberg dat van kelder tot nok gerestaureerd werd tot een sfeervol familierestaurant met fijn terras.

  Cafetaria Abdij Ten Putte - in de Godelievezaal van de abdij of op het zonneteras kan je terecht voor een natje en een droogje. Wat dacht je van een lekker trappistenbiertje of een abdijbroodje met beleg?

  eten en drinken in Gistel
  Spoor 62

  Logeren in erfgoed

  B&B Spoor 62

  Ooit stoomde er de legendarische Pullmann Express voorbij. Vandaag vormt het vroegere station van Moere het decor voor een heerlijke b&b waar rust, discrete luxe en historisch patrimonium elkaar omarmen. 
   

  SPOOR 62

   

  Ook leuk in de buurt:

  B&B Nieuwhof

  Voormalige hoeve met een prachtig uitzicht over de velden.

  NIEUWHOF

  Ter Haeghe

  Familievriendelijk hoevehotel met restaurant.

  TER HAEGHE

  Kampeerautoterrein

  Voor wie graag met de kampeerauto gaat logeren.

  KAMPEERAUTOTERREIN

  Logeren in Gistel

  Abdij Ten Putte voor groepen

  Rondleiding op de abdijsite en in het museum + filmvoorstelling 'Credo de Kraai'. Kan eventueel gecombineerd worden met een bezoek aan de O.L.V.kerk en Oostmolensite.
   

  • Deelnemers: max. 30 per gids
  • Prijs: € 40 per gids + € 2 p.p. toegang museum en film
  • Reserveren via toerisme Gistel (059/78.51.53 of toerisme@gistel.be

   
  Nog meer voor groepen? Check de brochure!

  Ontdek ook deze verborgen plekken in de buurt van Abdij Ten Putte:

  Overzicht verborgen plekken

  Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF