Cultuur & erfgoed

Historische stadjes en charmante dorpjes

Ze worden steeds zeldzamer, maar toch bestaan er nog plekken waar je de geschiedenis haast kunt proeven, of waar je kan genieten van de meest pittoreske en charmante omgevingen. Het Brugse Ommeland telt heel wat historische stadje en charmante dorpjes. Beslist een ommetoertje waard of de moeite om eens te stoppen tijdens een fietstochtje. We zetten ze graag even op een rijtje.

1. Bekegem (Ichtegem)

Het pittoreske laatgotische kerkje van Bekegem wordt omringd door een rij eeuwenoude leilinden, die het rijk van de doden netjes afbakenen van dat van de levenden. Het sobere interieur met de gesculpteerde houten plafonds en het volkse altaar brengt de bezoeker in de juiste stemming om de Laurentiusommegang rond de kerk af te leggen. 

2. Damme

Het is heerlijk kuieren door het historische centrum van Damme. Je vindt er o.a. Huyse de Grote Sterre (bezoekerscentrum en Museum Damme en Zwinstreek), het Uilenspiegelmuseum, de Stadswallen Damme en O.L.V.-kerk met panoramisch zicht. Ook de Damse culinaire reputatie en het iconische landschap van de Damse Vaart zijn befaamd!

3. Houtave (Zuienkerke)

Joseph Dewulf kan met fierheid zeggen dat hij de burgemeester is van een van de tien charmantste dorpjes in het Brugse Ommeland. Houtave is voornamelijk bekend dankzij de beroemde Sint-Machutuskerk. ‘Dorpje’ is voor Houtave zeker een gepast woord als je bemerkt dat het minder dan 500 inwoners telt. Dit maakt het dorpje net zo charmant.

4. Kanegem (Tielt)

Kanegem staat vooral bekend omwille van zijn bloemenpracht. Jaarlijks bloeien er tienduizend rozenstruiken in 75 variëteiten en evenveel geraniums sieren de huisgevels. Het dorp is ook bijzonder trots op Briek Schotte, Belgisch wielrenner en beroemdste inwoner van Kanegem. Ontdek het Flandrienhuis en standbeeld.

5. Lissewege

Eén van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen! In het witte polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort. Het lisseweegs Vaartje is misschien wel het lieflijkste prentkaartzicht. Bedwing de 264 treden van de 13de eeuwse kerk en geniet van een uniek panorama. Het bezoekerscentrum is de ideale uitvalsbasis voor je bezoek.

6. Meetkerke

Wie in het polderdorpje Meetkerke halt houdt, keert terug naar het Vlaanderen van onze overgrootouders, compleet met dorpslegendes, kwaalkapelletjes en gemoedelijke cafeetjes. De O.L.V.-kerk kreeg ook dankzij een miraculeus O.L.V.-beeldje bedevaartallures! De grootste troef van Meetkerke? Ongetwijfeld de Meetkerkse Moeren!

7. Oostkerke (Damme)

Met het kleine dorpscentrum en witgeschilderde oude geveltjes is Oostkerke ongetwijfeld één van de mooiste en gezelligste dorpjes. De Sint-Kwintenskerk is hét herkenningspunt. Slenter zeker even langs de oude schapenwegels en begeef je naar het 14de eeuwse kasteel van Oostkerke. Je lijkt wel rond te dwalen in een oude Vlaamse film...

8. Oudenburg

De Romeinen wisten al dat het hier goed toeven was. Hier trokken ze immers het enige Belgische kustcastellum op, wat Oudenburg tot een van de oudste sites van ons land maakt. Het leverde de stad promt het Romeins Archeologisch Museum op. Je komt er te weten hoe het dagelijkse leven van een doorsnee Romeinse soldaat eruit zag.

9. Ruiselede

Ruiselede is een molendorp. Halfweg de 19de eeuw telde de gemeente nog meer dan 10 windmolens, vandaar dat Ruiselede soms de naam "Molendorp" draagt. Twee werkende windmolens domineren nog steeds het dorpsbeeld, namelijk Hostesmolen en de Knokmolen. De tweejaarlijkse Molenfeesten zijn ook een topper!

10. Stalhille (Jabbeke)

Stalhille is een dorpje met vele, leuke ambachtsadresjes. Breng eens een bezoek aan 't Kruidenboerderietje (idyllische kruidentuin met kabouterwinkeltje), De Sfeermaker (glasblazerij, korfvlechter en imkerij met winkeltje en zomerterras), Ter Rode Poort (ambachtelijk hoeve-ijs) of een van de vele andere leuke ambachten in Stalhille.

11. Tielt

Tielt... stadsplezier maar dan zonder de drukte! Een belfot met werelderfgoed-stempel, het vermaarde theater Malpertuis, stadswandelingen met straffe verhalen, een bezoekerscentrum, winkels en terrasjes. Kortom, een historisch stadje op mensenmaat. Wie wil genieten van het prachtige plattelandslandschap, moet beslist richting de Poelberg.

12. Torhout

Torhout ligt sinds de vroege middeleeuwen op belangrijke handelsroutes en dat was toen het decor voor grote jaarmarkten. De jaarlijkse en eeuwenoude Paardenmarkt is hier nog steeds een topper. Stop onderweg ook zeker even in het Mosterdwinkeltje Wostyn (befaamd sinds 1869), Kasteel Wijnendale en het Museum voor Torhouts Aardewerk.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF