Cultuur & erfgoed

Historische stadjes en charmante dorpjes

Ze worden steeds zeldzamer, maar toch bestaan er nog plekken waar je de geschiedenis haast kunt proeven, of waar je kan genieten van de meest pittoreske en charmante omgevingen. Het Brugse Ommeland telt heel wat historische stadje en charmante dorpjes. Beslist een ommetoertje waard of de moeite om eens te stoppen tijdens een fietstochtje. We zetten ze graag even op een rijtje.
 

Damme

Middeleeuws stadje Damme en het pittoreske Oostkerke

De Dammenaars zijn terecht trots op hun middeleeuws stadje en de schilderachtige Damse Vaart die het historische Brugge elegant met het Nederlandse Sluis verbindt. De stad nodigt uit om op verkenning te gaan. Niet enkel in het historische centrum, maar ook de prachtige natuur rondom: van weidse polderlandschappen over historische dijken en kaarsrechte kanalen tot natuurreservaten. Tijd om er de benen even te strekken. En hoewel Damme klein mag zijn, de culinaire reputatie is befaamd. 

Het kleine dorpscentrum van Oostkerke met de witgeschilderde oude geveltjes is ongetwijfeld één van de mooiste en gezelligste dorpjes. De Sint-Kwintenskerk is hét herkenningspunt. Slenter zeker even langs de oude schapenwegels en begeef je naar het 14de eeuwse Kasteel van Oostkerke. Je lijkt wel rond te dwalen in een oude Vlaamse film...
 

Bezoek Damme

Lissewege, het witte dorp

In het polderdorp Lissewege, één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, kan je de geschiedenis haast proeven. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd. Het lisseweegs Vaartje is misschien wel het lieflijkste prentkaartzicht van dit authentiek sfeerdorpje. Bedwing de 264 treden van de 13de eeuwse kerk en geniet van een uniek panorama hoog boven de polders. 
 
 
Bezoek Lissewege

Lissewege
Polderdorpjes in Zuienkerke

De polderdorpjes van Zuienkerke

Zeggen dat je in Zuienkerke en deelgemeenten Houtave, Nieuwmunster en Meetkerke ruimte hebt is een understatement. Dit is hét Vlaanderen van onze overgrootouders, compleet met dorpslegendes, kwaalkapelletjes en gemoedelijke cafeetjes waar het bier en de roddels rijkelijk vloeien. De polders zijn de perfecte setting voor een ontspannende fietstocht, de pittoreske polderdorpjes Houtave, Nieuwmunster en Meetkerke, de ideale stops.
 

Ontdek de polderdorpjes en de fietsroutes

Ambachtelijk Stalhille

Wie richting Jabbeke afzakt moet beslist ook even halt houden in Stalhille, een dorpje met leuke ambachtsadresjes. In 't Kruidenboerderietje vind je een idyllische kruidentuin met kabouterwinkeltje, bij Ter Rode Poort geniet je van een ambachtelijk hoeve-ijsje en De Sfeermaker combineert een imkerij met een glasblazerij , korfvlechten en een zomerterras.
 
 
Nog meer over Jabbeke

 

Stalhille

Ontdek ook

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF