West-Vlaamse groene regio’s zijn toeristische toppers

2018-06-26
Pers
West-Vlaamse groene regio’s zijn toeristische toppers

Uniek vijfjaarlijks toeristisch onderzoek vanuit de vijf provincies

In een nieuw onderzoek bij vakantiegangers in de 16 Vlaamse groene regio’s kunnen de West-Vlaamse regio’s zich sterk onderscheiden. Vooral de rust, het cultuuraanbod en de gastronomie zijn de unieke troeven. Meer dan 40 procent van de vakantiegangers kiest de Westhoek of het Brugse Ommeland als topregio voor een rustgevende vakantie. In de Leiestreek komt 30 procent van de vakantiegangers om iets nieuws te ontdekken. Vlaamse en Nederlandse vakantiegangers besteden in de drie West-Vlaamse groene regio’s 65 miljoen euro.

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer: “De groene regio’s in West-Vlaanderen onderscheiden zich met een uniek profiel. Opmerkelijk is ook het aantal vakantiegangers die binnen de drie jaar van plan zijn terug te keren naar dezelfde regio. Ook de nabijheid van Brugge en de Kust blijft een meerwaarde”.

Deze bevindingen maken deel uit van een nieuw onderzoek bij Belgische en Nederlandse vakantiegangers in hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, campings en vakantieparken die verblijven in één van de 16 Vlaamse regio’s (Vlaanderen zonder de Kust en de Kunststeden). Dit onderzoek werd uitgevoerd door de vijf provinciale toeristische organisaties in 2017.

Belgische en Nederlandse vakantiegangers besteden samen 390 miljoen euro in de Vlaamse regio’s. Daarvan wordt 65 miljoen besteed in de West-Vlaamse groene regio’s. Van de 2,3 miljoen Belgische en Nederlandse vakantiegangers in Vlaamse regio’s kiest 3% voor het Brugse Ommeland, 5% voor de Leiestreek en 10% voor de Westhoek.

Naar Brugge en de Kust
De belangrijkste reden om te kiezen voor een vakantie in het Brugse Ommeland zijn de mogelijkheden voor een rustige vakantie (41%). Ook de mogelijkheden om te fietsen (35%) en te wandelen (33%) spelen mee. Kenmerkend voor de regio zijn haar gastvrijheid en de mooie landschappen. 86% is uiterst tot zeer tevreden met de vakantiebestemming. 94% van de vakantiegangers in het Brugse Ommeland is van plan om de komende drie jaar terug op vakantie te komen naar deze regio. Opvallend is dat voor 11% van de vakantiegangers uitrusten en relaxen dé belangrijkste activiteiten zijn tijdens de vakantie.  Daarnaast heeft 49% van de vakantiegangers tijdens zijn verblijf een andere toeristische regio bezocht. Vooral de Kust (25%) en Brugge (20%) worden het meest bezocht.

Nieuwe ontdekkingen
De belangrijkste reden voor een vakantie in de Leiestreek is het onbekende (30%): gasten komen vooral om iets nieuws te ontdekken. In vergelijking met de andere regio’s is men meer tevreden met het aanbod aan restaurants en cafés. Ook het aanbod van bezienswaardigheden scoort goed. 76% is uiterst tot zeer tevreden met de vakantiebestemming.

Van alle Vlaamse regio’s gaat de vakantieganger in de Leiestreek het meest naar cultuurhistorische bezienswaardigheden (55%). Ook shoppen (39%) is populair. 30% bezoekt tijdens zijn vakantie in de Leiestreek ook een andere toeristische regio, vooral de Westhoek (13%).

Rustgevend, gezellig en sterk cultuur-historisch aanbod
In vergelijking met de andere regio’s is de Westhoek vooral gekend voor de rust, de gezelligheid en het aantrekkelijk cultuur-historisch karakter. De vakantieganger is uitermate tevreden over de Westhoek (96% is uiterst tot zeer tevreden). In de Westhoek gaat de vakantieganger frequenter naar cultuur-historische bezienswaardigheden (52%) en ook streekproducten (32%) en bier en wijn (23%) worden meer geproefd. 60% maakt één of meerdere wandeltochten. 37% bezoekt tijdens zijn vakantie een andere toeristische regio, vooral de Kust (26%) en (Noord)Frankrijk (16%).

De belangrijkste redenen voor een vakantie in de Westhoek zijn de mogelijkheden voor een rustige vakantie (44%), de mogelijkheden om te fietsen (42%) en het landschap en de omgeving (41%). 35% van de vakantiegangers kiest voor de Westhoek als vakantiebestemming omdat men de regio kent of er geweest is. Ook specifieke bezienswaardigheden (25%) of een specifiek logies (16%) worden vaker genoemd als reden dan in andere Vlaamse regio’s.

Het onderzoek bij vakantiegangers in commercieel logies in de Vlaamse regio's in 2017 werd uitgevoerd door Westtoer in samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Limburg. Naast de specifieke resultaten voor een bepaalde Vlaamse regio zijn er ook globale resultaten voor alle Vlaamse regio’s samen.