Het Brugse Ommeland presenteert 14 pop-up zomerbars

2018-06-14
Pers
Pop-up zomerbars

Het Brugse Ommeland presenteert een uitnodigende kalender voor deze zomer. Uniek zijn alvast de 14 pop-up zomerbars. Op 14 authentieke locaties in Brugge en het Ommeland kan een breed publiek terecht voor mooie zomermomenten. Het provinciebedrijf Westtoer presenteert voor de regio nog meer zomertroeven zoals kunstroutes, muziekevenementen, nieuwe familiezoektochten en tal van fietsroutes. Nieuw in het Kasteel van Loppem is de expositie over de Eerste Wereldoorlog.

De 14 pop-up zomerbars in Brugge en het Brugse Ommeland onderscheiden zich door de unieke omgeving. In Brugge zorgt de kusttriënnale voor een extra dimensie. In het Brugse Ommeland zijn de bossen, de kastelen en de couleur locale de bijzondere troeven. Zo kan je vorstelijk degusteren in de tuin een Kasteel Di Coylde in Beernem (Apéro Château), feeëriek iets drinken aan de vijver in Lichtervelde (Vijverkaffee), artisanale producten proeven in een gerestaureerde hoeve (Klokhof Loppem Café) of naar de pop-up van de kunsttriënnale in Brugge gaan (URB EGG).

Kunst(routes)
Met de kunstwerken van Beaufort aan de kust en het parcours langs monumentale kunstwerken op de Triënnale in Brugge scheert West-Vlaanderen hoge toppen op vlak van hedendaagse kunst. Ontdek in juli en augustus ook andere kunstuitingen via het kunsttuinenparcours van Zomer in Ichtegem, de Beeldentuin van Mia Moreaux (Oudenburg) en Beelden in het Witte Dorp in Lissewege. Op 8 juli is er ook Houtave Kunstdorp en 11 en 12 augustus is er de Kunstroute Zuienkerke.

Bijzondere boerenverhalen
Deze zomer kan je al fietsend bijzondere boerenverhalen ontdekken. Dat kan met de gratis fietskaart ‘De Oudlandpolder - een bijzonder boerenverhaal’ met twee routes van 32 en 42 km met infoborden onderweg en hoevetips (hoevewinkels, bezoekboerderijen, enz.). Op 1 juli is er in Tielt de lancering van de nieuwe fietsroute ‘Amusant Platteland’, een route van 35 km met ook 3 kinderlussen langs verrassende landbouwsites.

Muziek op bijzondere locaties
Nog een ingrediënt voor een geslaagde zomer is muziek, zeker als het op bijzondere locaties is. Vélo Baroque (MAfestival) combineert op 12 augustus optredens Oude Muziek op 6 bijzondere locaties met een fietstocht door het Brugse Ommeland richting Damme (30 km). In het historische centrum van Damme gaat op 7 juli het Internationaal Straatmuziekfestival door. Op 20 juli is er een familiefestival met o.a. K3 aan het nieuwe bufferbekken in Ardooie. Het Kasteel van Loppem is het prachtige decor voor Zilleghem Folk op 27, 28 en 29 juli. Campo Solar is een festival in de maïs in Damme op 3 en 4 augustus.

Terug naar 1918
Het Brugse Ommeland herdenkt de Eerste Wereldoorlog met heel wat activiteiten waarmee je je terug in 1918 waant. Zo vestigde koning Albert I zich tijdens de bevrijding in het Kasteel van Loppem en stichtte hij er de regering van Loppem. Tot 11 november loopt hierover een tentoonstelling in het Kasteel van Loppem (inbegrepen in een bezoek aan het kasteel). Op 16 augustus ga je er helemaal terug in de tijd. De kolonnes soldaten van de historische optocht ‘De Bevrijding’ hebben er een rustdag. Maak ook kennis met de legers uit 1918 in Torhout op 15 augustus en in Sint-Joris op 17 augustus. Maar herdenkingsactiviteiten via www.brugseommeland.be/WOI.

Couleur locale  
Tal van evenementen zorgen voor couleur locale. Een topper is de Internationale Rommelmarkt in Oudenburg op 15 augustus en Zotte Maandag in Pittem op 16 juli. In Gistel is er de Godelieveprocessie, een eeuwenoude traditie de eerste zondag na 5 juli. In Lissewege zetten alle inwoners van Lissewege een kaars in het raam voor het Lichtfeest op 17 en 18 augustus. De combinatie van muziek, vuurinstallaties, licht- en videokunst en straattheater op deze 20ste editie zorgen voor een intieme en gezellige sfeer.

Nieuwe familiezoektochten  
De nieuwe familiezoektocht voor deze zomer (vanaf 2 juli) ‘Word Tijl en vind de drie’ in Damme is een absolute aanrader. Onderweg moet je dolle opdrachten uitvoeren met materialen uit de draagtas. Wie dat wenst, kan ook beroep doen op een gratis bolderkar. Op het einde van de tocht (3 km) wacht een leuk aandenken.

Voor families met kinderen tussen 10 en 14 jaar is er de nieuwe QR-fietszoektocht ‘Kris en Kras door de Gistelse polders’. Het is een route van 30 km (in te korten tot 20) met 10 vragen onderweg. Je scant de QR code, je bekijkt het filmpje van Kris Kras en beantwoordt de vraag (telkens een getal). Onderweg ontdek je mooie stukjes natuur en de lekkere adresjes.

Routes langs de 10 mooiste landschappen
Wie deze zomer wil fietsen of wandelen, kan een gratis gidsje downloaden met 10 kant-en-klare routes langs dé mooiste 10 landschappen van het Brugse Ommeland. De 10 panorama’s werden gemaakt door fotograaf Jan D’Hondt. Op de routekaartjes staat aangeduid waar hij het beeld nam. Je krijgt ook tips voor onderweg en een kalender met topevenementen.

Alle info: www.brugseommeland.be