Landschapspark Bulskampveld

Meer over de werking van het Landschapspark

Wist je dat het Landschapspark Bulskampveld het bosrijkste gebied van West-Vlaanderen is? En dus veel ruimer is dan het welbekende provinciedomein Bulskampveld? De wortels van dit vroegere heidegebied gaan terug tot in 1149, toen het gebied nog naar de Germaanse naam Bulnas Kampa luisterde. In 2011 werd het Landschapspark Bulskampveld, uitgestrekt over Aalter, Beernem, Oostkamp, Wingene en Ruiselede opnieuw als gebied herenigd. Het is maar liefst 90 km² groot en verrassend veelzijdig. Kilometers fiets- en wandelpaden langs uitgestrekte bossen, rechte dreven, pittoreske dorpjes en mysterieuze kastelen bieden heel wat recreatiemogelijkheden!

Bulnas Kampa

Het landschap van het historische Bulskampveld bestond overwegend uit heide en woeste grond. Tot men in de 18de eeuw de eerste ontginningscampagnes startte. De vruchtbare stukken werden landbouwgrond en de minder vruchtbare bebost. De bossen bleken een gegeerd plekje voor de rijke bourgeoisie die er graag een buitenverblijf kwam bouwen. Het ontginnen van het gebied resulteerde in het typische landschap van bossen, kastelen en loodrechte dreven.

Samenwerken loont!

Lancering BulskampveldHet Landschapspark Bulskampveld is een hereniging van dit ooit aaneengesloten gebied in de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. Samen met die gemeenten zijn het de Provincies West- en Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap Houtland en Natuurpunt die de handen in elkaar slaan om het Bulskampveld beter op de toeristisch-recreatieve kaart te zetten. Het Europese programma Leader Tielts Plateau zorgt mee voor de nodige financiële ondersteuning.

De realisatie van het wandelnetwerk Bulskampveld door Westtoer in 2010 was al een stap in de goede richting om het gebied als eenheid op de kaart te zetten.

In 2014 ondertekenden zes nieuwe partners het charter Landschapspark Bulskampveld. In totaal werken nu 18 partners samen om het gebied op de toeristisch-recreatieve kaart te zetten. Een ruimere bekendheid en een toenemend aantal initiatieven zorgen er voor dat nog meer actoren betrokken worden in dit project. Voor 2014 ondertekenen zes nieuwe partners het charter voor samenwerking: Natuurpunt, Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond, Landelijke Gilden, Agentschap Onroerend Erfgoed en Wandelclub Beernem. “Door de samenwerking met tal van partners krijgt het Landschapspark Bulskampveld een  kwaliteitsvol en veelzijdig toeristisch-recreatief aanbod”, aldus gedeputeerde Decorte, voorzitter van de Initiatiefgroep Bulskampveld. Met het charter Landschapspark Bulskampveld ondersteunen alle partners de verdere ontwikkeling van de omgevingskwaliteit en van het toeristisch-recreatief aanbod.

Mis geen enkel stukje!

RustpuntHet Landschapspark Bulskampveld is een historische, culturele en landschappelijke eenheid. Om die eenheid letterlijk en figuurlijk in de verf te zetten, werd door de samenwerkende partners een huisstijl ontwikkeld. Deze huisstijl zal in vormgeving van rustbanken en bewegwijzering zichtbaar worden bij de ontwikkeling van enkele toegangspoorten in het gebied. Ondertussen werden al op verschillende plaatsen langs het wandelnetwerk Bulskampveld rustpunten in deze huisstijl geplaatst. Er werd ook een nieuw logo ontworpen met de baseline ‘Mis geen enkel stukje!’.

Met deze slagzin wordt gerefereerd naar de eenheid door verscheidenheid en de verschillende stukken bos zoals de Vagevuurbossen, Vorte Bossen, Wildenburg, of het Sint-Pietersveld. Tegelijk is het een oproep om alle facetten van het Landschapspark Bulskampveld te ontdekken: een stukje natuur, een stukje cultuur en erfgoed, een stukje landschap en een stukje ontspanning en recreatie.

Het Landschapspark Bulskampveld is een samenwerking van volgende partners:

Logo's Landschapspark Bulskampveld

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF