Kastelen en Abdijen

Wandelen

Wat dacht je van een deugddoende wandeling langs een kasteel of abdij? Of liever even ronddwalen in een kasteelpark of -domein? We hebben alvast voor ieder wat wils. Ontdek onze bestaande bewegwijzerde wandelroutes of stippel zelf je route uit op het wandelnetwerk Bulskampveld. Daarnaast geven we je ook een overzicht van de mooiste kasteelparken of - domeinen waar het heerlijk vertoeven is!

Bewegwijzerde wandelroutes

Bewegwijzerde wandelroute Ryckevelde

Drie Kastelenwandelroute - 12 km

Met de Drie Kastelenwandelroute ontdek je een groot stuk van de Kasteelbossen, nl. domeinen Tillegem, Tudor, Beisbroek en Chartreuzinnenbos. Via wandelpaden en kasteeldreven doorheen uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstamboomgaarden ontdek je het gevarieerde boslandschap ten zuiden van Brugge. Onderweg getuigen kasteel van Tillegem, Tudor en Beisbroek van de rijke leefwereld van de Brugse elite door de eeuwen heen.
 

ONTDEK

Ryckeveldewandelroute - 6,5 km

De Ryckeveldewandelroute doorkruist de schrale zandgronden, groene bossen en historische heidegronden tussen Brugge en Sijsele. Je start aan het kasteel van Ryckevelde en gaat via bosdreven naar de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo, ook Abdijenroute genoemd. Je passeert ondermeer het Kasteel van Ryckevelde, een heemtuin en het voormalig militair domein.
 

ontdek

 

Bulskampveldwandelroute - 9 km

Deze wandelroute verkent het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld, gelegen in het Landschapspark Bulskampveld. In het neogotische kasteel van Bulskampveld, omgeven door een prachtige tuin met vijver, huist het Bezoekerscentrum. De route passeert ook langs een kruidentuin, het vogelopvangcentrum en de Aanwijsputten.
 

ontdek

Ter Doestwandelroute - 6 km

Het vlakke polderlandschap in Lissewege kan je al wandelend bewonderen langs de Ter Doestwandelroute. Je vertrekt vanuit de pittoreske dorpskom en wandelt langs rustige, verkeersvrije straten en wegen naar het Boudewijnkanaal dat Brugge met de Zeebrugse haven verbindt. Vervolgens ga je naar de historische site van Ter Doest. Tijdens deze tocht word je getrakteerd op landelijke wegen, fraaie vergezichten en uitgestrekte polderweiden. 
 

ontdek

Wildenburgwandelroute - 11 km

De Wildenburgwandelroute situeert zich tegen de achtergrond van een kasteelpark en middeleeuws landgoed. Je verkent de omgeving van de Wingense wijk Wildenburg en het Ruiseleedse Sint-Pietersveld. De route start aan het Sint-Joriskerkje naast het landgoed Blauwhuis. Via het kasteelpark Wildenburg stap je richting Sint-Pietersveld. Tijdens je terugweg ga je door de Vagevuurbossen.
 

ontdek

Ardooieveldwandelroute - 8 km

De Ardooieveldwandelroute is een echte bos- en parkwandeling. Ze start in Ardooie op de parking van het provinciedomein ’t Veld. Je komt langs het kasteel van Ardooie en maakt kennis met de groenterijke omgeving rond het domein. De start van de wandeling biedt ook enkele fraaie panorama’s op het bosgebied. Na een tijdje duikt de route echt ‘t Veld in dat de allures aanneemt van een park. Je vindt er naast bos en kasteel ook vijvers en kaarsrechte dreven.
 

ontdek

Erfgoedwandelroute Torhout - 2 km

Torhout, gelegen op een knooppunt van 1000 jaar geschiedenis, is de oudste stad van het graafschap Vlaanderen en heeft deze titel te danken aan zijn ligging en aan Kasteel Wijnendale. Naast de markante gebouwen en pleinen ontdek je langs de erfgoedwandeloute ook enkele ambachten zoals het mosterdwinkeltje Wostyn en het Torhouts aardewerk in Kasteel Ravenhof.
 

ontdek

Wandelnetwerk Bulskampveld

Wandelen op het wandelnetwerk Bulskampveld

Het Landschapspark Bulskampveld is het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen. Het is maar liefst 90 km² groot en dus dé bestemming bij uitstek voor een dagje ontspannen in het groen! Het wandelnetwerk stelt het door bossen en landgoederen gedomineerd landschap centraal. Goed voor meer dan 150 km wandelplezier! Je route zelf uitstippelen was nog nooit zo gemakkelijk. Bestel je kaart online of stippel je route online uit via de wandelrouteplanner.
 

ontdek

Kasteel- en abdijtuinen/ kasteelparken en -domeinen 

Landschapstuin Kasteel van Loppem

 
De Kasteelbossen

Ten zuidwesten van Brugge vind je de Kasteelbossen. Deze grote boscluster is de grootste groene long in deze stedelijke omgeving. Ze bestaat uit Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed en de bossen rond het kasteel van Loppem, de abdij Zevenkerken en op het grondgebied van Jabbeke. Dat het gebied doorspekt is met kastelen, spreekt voor zich! 

Ga op ontdekking in de Kasteelbossen met:

ontdek alles over de kasteelbossen

Wijnendalebos

Dit 180 hectare grote domein bestaat overwegend uit aaneengesloten bos en de geschiedenis is nauw verbonden aan het Kasteel Wijnendale. Zowat de helft hiervan is vrij toegankelijk voor recreanten. Ga op verkenning via het Fonteinpad of volg het educatieve bosleerpad om alles over de fauna en flora te ontdekken. Spring zeker eens binnen in het kasteel, waar je de duizendjarige geschiedenis van het kasteel en zijn eigenaars ontrafelt.
 

meer info

 

Landschapspark Bulskampveld

  Wist je dat het Landschapspark Bulskampveld het bosrijkste gebied van West-en Oost-Vlaanderen is? Het is maar liefst 90 km² groot en dus dé bestemming bij uitstek voor een dagje ontspannen in het groen. Bossen en dreven domineren het landschap met tussenin elegante kastelen en historische hoeves. In bezoekerscentrum en kasteel Bulskampveld kom je alles te weten over de ruime omgeving van het Landschapspark. Je ontdekt er alles over de natuur en de streek. Ook rondom het kasteel valt er vanalles te beleven: een speeltuin, speelbos, kruidentuin, reca,...

  Ga op ontdekking in het Landschapspark Bulskampveld met:

  ontdek alles over het landschapspark 
   
  Domeinbos Ryckevelde

  Het domeinbos Ryckevelde ligt ten Oosten van Brugge. Naast het domein ontdek je er ook kasteel Ryckevelde met bijhorend kasteelpark, een militair domein en natuurreservaat 'Schobbejakshoogte', een natuureducatieve heemtuin en blindentuin en enkele speelzones voor de kleinsten onder ons. Verschillende wandelpaden gidsen je doorheen het domein. Wie Ryckevelde uitgebreid wil verkennen, kan zich wagen aan de Ryckeveldewandelroute (6,5 km)!
   

  meer info

  Kasteelpark en doolhof Kasteel van Loppem

  Het uitgestrekte Engelse landschapspark rondom het kasteel van Loppem leent zich perfect voor een wandeling. Het pronkstuk is uiteraard het Kasteel van Loppem, een prachtig pareltje van neogotische totaalkunst uit de 19de eeuw. Het enige Belgische kasteel trouwens, waarvan zowel de buiten- als de binnenkant nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert! Naast het kasteel ligt een eeuwenoud doolhof te pronken. Een ingewikkeld labyrint van rode en groene haagbeuken waarin jong en oud, groot en klein urenlang het Noorden verliezen. Of hoe kinderpret uit 1873 nog steeds kan bekoren... Het kasteelpark is vrij toegankelijk. 
   

  meer info

  Provinciedomein 't Veld

  Dit 44 hectare ongerepte bosgebied is vrij toegankelijk voor elke bezoeker. In het provinciale domein ontdek je o.a. een prachtig Classicistisch kasteel uit de 18de eeuw (privaat eigendom), diverse wandepaden, een gezellige cafetaria met speeltuin en enkele (hengel)vijvers. De aanwezige eilandjes maken het geheel erg aantrekkelijk. Wie het domein uitgebreid wil verkennen, kan dit aan de hand van de Ardooieveldwandelroute (8,2 km).
   

  meer info

  Provinciedomein d'Aertrycke

  Provinciedomein d’Aertrycke imponeert met een uniek kasteelpark, vijver, weides en bossen. Ideaal om even in rond te kuieren langs de geleide wandelpaden. In het midden van het domein bevindt zich het sprookjesachtig Kasteel d'Aertrycke met restaurant. Ook in het koetshuis kan je gaan voor een lekkere pannenkoek of kleine snack!
   

  meer info

  Groenhove

  Groenhove is een plaats waar gezinnen graag vertoeven, want dit domein biedt voor ieder wat. In het avontuurlijke speelbos is een speeltuin aanwezig voor de kinderen, de recreatieve wandelaar en jogger genieten van de verharde wandelpaden en ook de paardenliefhebber vindt hier zijn gading in manège Groenhove. Aan de hand van het Bosleerpad leer je heel wat meer over de aanwezige fauna en flora in dit 100 hectare grote bos. Dorst? In het Diocesaan Centrum en kloostercomplex kan je ook iets drinken in de cafetaria.
   

  Meer info

  Kaseelpark Zwevezele

  Het Kasteelpark ligt in het centrum van Zwevezele en vormt een rustige groene oase in het midden van het dorp. Het park is ideaal voor een wandeling of om petanque te spelen. Kinderen kunnen zich uitleven op het speelplein. Sinds 1984 is het park eigendom van de gemeente. Het koetshuis en badhuis werden gerestaureerd, terwijl het kasteel werd afgebroken.
   

  meer info

  Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
  Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

  INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF