Kastelen en Abdijen

Met de fiets

Fietstocht "met de adel in het zadel" (S-wan)

Met 'de adel in het zadel' maak je kennis met een vervlogen traditie, waarbij adellijke families in de winter in de Brugse binnenstad verbleven, maar in de zomer naar hun kastelen in de Brugse rand trokken. Voel je als adel in het zadel! Rij mee met de gidsen van S-wan in het Brugse Ommeland langs prachtige kastelen en adellijke buitenverbliijven:
 

 • Fietstocht Noord: richting Sint-Kruis, Male, Oostkerke, Koolkerke en Brugge
 • Fietstocht Zuid: richting Brugge, Steenbrugge, Oostkamp, Zedelgem, Sint-Michiels en Sint-Andries
   

meer info Noord   meer info Zuid   

Fietstocht "de bossen van Vlaanderen" (S-wan)

Deze gegidste fietstocht door S-wan doet alle plaatsen delict van de moorden van Beernem aan. Tijdens de fietstocht van 3 uur herbeleef je het bizarre verhaal van de opeenvolgende moorden. De fietstocht start en eindigt op parking Aanwijs in het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld. 
 

meer info en reservatie 

  Fietstocht langs de kastelen van Oostkamp en Zwevezele (Hello Bruges)

  Fietstocht van 30 km langs heel wat kastelen in Zwevezele, Ruddervoorde en Oostkamp. Je wordt op sleeptouw genomen door een gids van Hello Bruges (Gidsenkring Brugge). De tocht start in het Kasteelpark van Zwevezele.
   

  Meer info en reservatie

  Fietsen langs onbekende kastelen in de streek van Oostkamp (Hello Bruges)

  In de omgeving van Oostkamp en Beernem is het kasteel van Bulskampveld wel het meest bekend maar in dezelfde omgeving liggen nog veel verborgen kastelen. Sommige zijn een goed afgeschermd privédomein, anderen hebben een openbare of een commerciële functie gekregen. Met de fiets gaan we er een aantal ontdekken waarbij jouw gids van Hello Bruges weetjes van vroeger en nu aan de deelnemers toevertrouwt.
   

  meer info en reservatie

  Fietsen langs vergeten kastelen in Sint-Michiels (Hello Bruges)

  Bijna iedereen kent het kasteel Tillegem te midden de bossen gelegen, en streekgenoten kennen het kasteel Bloemenoord wel. Maar Sint-Michiels telt ook goed verborgen kastelen die je echt moet gaan zoeken. Andere kastelen zijn dan weer helemaal verdwenen en leven meestal alleen nog voort in een straatnaam, denk maar aan Ter Zwaenekerke en Ten Briele. Tijdens deze tocht ontdek je al deze kastelen en hun verhaal.
   

  meer info en reservatie

  Veelzijdig Sint-Andries, een gouden parel in de Brugse rand (Hello Bruges)

  Sint-Andries, 20 km² groot, rees uit de grond met de stichting van de Sint-Andriesabdij na de eerste kruistocht. Op het uitgestrekte grondgebied werd druk gebouwd: hoeven, kapelletjes maar ook kastelen. Op een kaart uit 1597 worden ze bijna allemaal vermeld: het Kartuizerinnenklooster, de Bonnecour, Ter Lucht, Pereboom… Wil je meer te weten komen over de boeiende geschiedenis van Sint-Andries, de adellijke inwoners en de abdij? En vooral, wil je zelf zien wat er nog overblijft van dit rijke verleden? Spring dan samen met jouw Hello Bruges-gids op de fiets.
   

  meer info en reservatie

  Fietstocht 'de moorden van Beernem'

  Katrien Ryserhove neemt je mee voor een fiestocht van 22 km langs de velden en de bossen van Beernem. Onderweg krijg je op een tiental haltes uitleg over de beruchte moorden van Beernem, de omstandigheden en vooral de daders en slachtoffers. Tijdens de fietstocht krijg je een drankje aangeboden.
   

  meer info en reservatie

   

  Fietstocht langs begraafplaatsen van drie abdijen en religieuzen

  De fietstocht start aan de centrale begraafplaats in Assebroek om 14u. De gids neemt je op sleeptouw langs deze begraafplaats, de begraafplaats van de abdij van Steenbrugge en daarna via Oostkamp en Loppem naar de begraafplaats van de priorij Bethanië. Eindpunt is de begraafplaats in abdij Zevenkerken. De tocht duurt 3u en kost € 115.

  Meer info en reservatie via benoit.kervyn@brugge.be