Kasteelbossen

Nieuws

 
Zomeractie was succes: Kasteelbossen verenigen burgers, erfgoed en natuur

Bord KasteelbossenMeer dan 700 mensen hebben deze zomer gebruik gemaakt van het aanbod om gratis een bezoek te brengen aan het Kasteel van Loppem of de doolhof bij het kasteel. Deze zomeractie plaatste de Kasteelbossen als groene boscluster in de kijker voor het grote publiek. De provincie en haar partners verdeelden bijna 1.600 folders met daarin de gratis toegangsbon en een beschrijving en kaartjes van drie gezinsvriendelijke ommetjes in de Kasteelbossen. Zo kon het ruime publiek kennis maken met wandelingen rond de Watermolenvijver en in de domeinen Tillegem en Beisbroek. De Kasteelbossen liggen ten zuidwesten van Brugge, op het grondgebied van Sint-Andries, Sint-Michiels, Zedelgem en Jabbeke. Deze grote boscluster is de grootste groene long in deze stedelijke omgeving. Ze bestaat uit Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed en de bossen rond het kasteel van Loppem, de abdij Zevenkerken en een deel van het grondgebied van Jabbeke. 
 
De samenwerking rond de Kasteelbossen is een initiatief van Stad Brugge, de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Westtoer, het Agentschap Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Houtland en de Bosgroep Houtland. Dit initiatief werd eind 2015 afgetrapt met de officiële ondertekening van het Charter Kasteelbossen. Hierin beloofden de partners werk te maken van het verbeteren van de omgevingskwaliteit van het gebied en het ontwikkelen van een kwaliteitsvol, duurzaam en eigentijds aanbod voor natuurgerichte recreatie op maat van de regio en haar inwoners. Aan het charter is ook een actieplan gekoppeld dat inspiratie biedt om samen verder te werken. 
 
Een van de acties die ondertussen werd gerealiseerd, is het verbeteren van het onthaal in de Kasteelbossen, zodat bewoners en recreanten de Kasteelbossen veel meer als een eenheid zouden zien. Daarom plaatsten de partners cortenstalen borden waarop de uitgefreesde letters ‘Kasteelbossen’ staan op de markt in Snellegem, bij het Kasteel van Loppem en aan de watermolenvijver in Zedelgem en op de parkings van Beisbroek, Tudor en Tillegem. Deze originele panelen heten de bezoekers welkom en zorgen voor herkenbaarheid over de domeinen heen. 
Ook in de toekomst staan nog tal van kleine en grotere acties op het programma. Het geheel van de Kasteelbossen blijft een aantrekkingspool voor jong en oud. Het is een aangename plek om te ontspannen en bezoekers kunnen heel wat erfgoed en recreatiemogelijkheden ontdekken. De kaart van de kasteelbossen kan je gratis opvragen via de webshop van de provincie. Ook de wandelingetjes die deze zomer werden gelanceerd, zijn er gratis te downloaden. 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF