Kasteelbossen

Niet te missen

 
Beleef meer in de Kasteelbossen

Padvinders en natuurfotografen kunnen zich helemaal uitleven op de nieuwe uitkijktoren aan het Vloethemveld. De 14m hoge toren is gebouwd naar het model van de voormalige Duitse wachttorens die het militiar domein omringden. Van daaruit heb je een prachtig zicht op de unieke heide en de merlons (bermen die ontploffing tegengaan) die vroeger rond de munitiedepots lagen.
 
De Volkssterrenwacht en het Planetarium in Kasteelbos Beisbroek zijn te bezoeken op woensdag, vrijdag en zondag. Dan zijn er planeteriumvoorstellingen waarbij een gids met een full-dome projectie op een koepel uitleg geeft over wat er zich boven ons allemaal afspeelt. Na elke voorstelling kan je, afhankelijk van het moment van de dag en de bewolking, naar de zon of de sterrenhemel kijken. Leuk voor kinderen en volwassenen. www.cozmix.be 
 
In Kasteelbos Tudor vind je een authentieke kruidentuin. Oorspronkelijk was het een ommuurde groentetuin. Dergelijke tuinen kwamen veel voor in kasteeldomeinen. De muur hield kruimeldieven, wild en vooral de koude wind buiten. Nadat Brugge in 1981 het domein aankocht, kreeg de groentetuin een bestemming als kruidentuin. Er zijn ook een bijentuin en bijenhal ondergebracht. De kruidentuin bevat heel veel soorten kruidachtige planten.
 
Het natuurdomein Watermolenvijver, een prachtig stukje natuur, vind je op de hoek van de Torhoutsesteenweg en de Rolleweg. Je kan er vogels spotten in de vogelkijkhut en een mooie wandeling maken langs de vijver. Aan de overkant van de weg bevindt zich het bos van Zevenkerken. Dit domein kan je bereiken via de Kasteeldreef of de Torhoutsesteenweg.
 
Het bekende Permekemuseum is niet het enige museum in de regio van de Kasteelbossen. Vlakbij de abdij van Zevenkerken liggen het Bijbelhuis en het 'belevingsmuseum'. Daar kan je een kijkje nemen in de geschiedenis van de Bijbel. www.bijbelhuiszevenkerken.be 
In Snellegem bij Jabbeke kan je ook een bezoek brengen aan de 'Velodroom', een privécollectie fietsen en bijhorende objecten. Enkel toegankelijk op afspraak! www.museumdevelodroom.be 

Wist-je-dat ...

Geocaching een nieuwe vorm is van recreatie in de natuur? Het is een wereldwijd spel waarbij men met behulp van aanwijzingen en de GPS-coördinatoren op zoek gaat naar een schat (cache). Geocaching geeft iets extra's aan een wandeling en is ook erg leuk voor kinderen. Ook in de Kasteelbossen liggen waterdichte caches verstopt. De coördinaten van deze caches vind je op www.geocaching.com.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF