Kastelen en Abdijen

KASBA op Focus-WTV

In 2017 kon je vijf weken lang elke vrijdag kijken naar KASBA… Een reeks over kastelen en abdijen op Focus en WTV. Hieronder kun je de reportages herbekijken.

 
Aflevering Kasteel Wijnendale

In deze aflevering van KASBA bezoekt Lara Taveirne het kasteel van Wijnendale in Torhout. Ze vertelt het liefdesverhaal van de bloedmooie Blanche de Namur... en waarom ze in Zweden tot op vandaag nog steeds een slaapliedje zingen over Blanche.

Tip: Een leuke manier om het kasteel te verkennen met het hele gezin: Robbie's Spookjesspeurtocht.
Het bijhorende Wijnendalebos leent zich perfect voor een wandeling. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos.
 
Aflevering Abdij van Zevenkerken

Kort voor de eerste Wereldoorlog verbleven in de abdij van Zevenkerken Duitse monniken. De Duitse Keizer stuurde een Duitse legerarts naar Zevenkerken om hen te helpen. Wat het begin was van onrustige tijden voor de ingetogen monniken...

Zin om een kijkje achter de schermen te nemen? Vanaf 10 personen kan je een begeleid bezoek aanvragen!

Je kan er ook genieten van een rustige wandeling rond de watermolenvijver met bijhorende bossen. Naast de prachtige natuur vind je er ook een bistro met speeltuin, een Bijbelhuis met belevingsmuseum en een abdijshop. 

 
Aflevering Kasteel van Loppem

In deze reportage bezoeken we het zomerverblijf van de hyper gelovige familie Van Caloen in Loppem. De dagindeling voor de kinderen was er geen pretje! 

Ga zelf op ontdekking in het kasteel van Loppem met zijn landschapspark en doolhof.

 
Aflevering Abdij Ten Putte 

Op de plek waar nu de abdij Ten Putte staat, leefde en stierf de mooie Godelieve. Maar waarom werd ze vermoord door haar man Bertolf? Door de mirakels van Godelieve komen nu nog dagelijks bedevaarders en toeristen naar de abdij.

Je kan de abdij gemakkelijk op eigen houtje gaan ontdekken dankzij de wandelbrochure (€ 3 ter plaatse verkrijgbaar). 

 
Aflevering Kasteel Bulskampveld

Het park van het Bulskampveld heeft heel wat verborgen geheimen. Schrijfster Lara Taveirne gaat op zoek en ontdekt bizarre symboliek tussen bomen en vijver.

Er valt altijd vanalles te beleven in en rond het kasteel Bulskampveld. Leef je uit in de speeltuin, geniet van een glaasje op het terras van de cafetaria, bezoek de Kruidentuin of ga eindeloos op verkenning dankzij de vele fiets- en wandelmogelijkheden.