Zuienkerke
Doen

Zuienkerke

 
5.000 hectares, 100 kilometer landbouwwegen en 2.700 inwoners. Zeggen dat je in Zuienkerke en deelgemeenten Houtave, Nieuwmunster en Meetkerke ruimte hebt is een understatement. Dit is het Vlaanderen van onze overgrootouders, compleet met dorpslegendes, kwaalkapelletjes en gemoedelijke cafeetjes waar het bier en de roddels rijkelijk vloeien. De polders zijn de perfecte setting voor een ontspannende fietstocht, Zuienkerke en de pittoreske polderdorpjes de ideale stops.
 

 
 

meetkerke

Meetkerke

Wie in het polderdorpje Meetkerke halt houdt, keert terug naar het Vlaanderen van onze overgrootouders, compleet met dorpslegendes en kwaalkapelletjes. De Onze-Lieve-Vrouwkerk kreeg ook dankzij een miraculeus O.L.V.-beeldje bedevaartallures! Recht tegenover de kerk vind je Het Mortierken, een gezellige landelijke dorpsbistro waarvan er meer zouden moeten zijn.

Meetkerkse Moeren

De Meetkerkse Moeren, goed voor 570 ha, waren eeuwen geleden een veenmoeras. In de middeleeuwen werd hier turf of brandstof gewonnen tot op de onderliggende zandlaag. De Moeren zijn vandaag haast eilandjes tussen het kanaal en de polders. Je ziet er bedreigde planten zoals de brede orchis en meer dan 30 verschillende vogelsoorten die hier jaarlijks komen broeden. Ga op verkenning met de Meetkerkse Moerenwandelroute.
 

Meetkerkse Moeren

^ Terug naar boven

Houtave

Een charmant polderdorpje dat voornamelijk bekend is dankzij de beroemde Sint-Machutuskerk. 'Dorpje' is voor Houtave zeker een gepast woord als je bemerkt dat het minder dan 500 inwoners telt. Dit maakt het dorpje net zo charmant.

Wie hier even halt houdt, kan terecht in Herberg Drie Koningen, vlak bij de kerk. Zeggen dat hier de tijd is blijven stil staan is een understatement. Sinds mensenheugenis worden de hongerigen hier gespijsd en de dorstigen gelaafd. Een plek die voorgoed in je geheugen gegrift staat. Wat verder vind je De Kleinen Olifant: een bloemen- en vintageshop met ambachtelijke smeden, curiosa en origineel bloemenwerk.
 

 Herberg Drie KoningenDen Kleinen Olifant

^ Terug naar boven

sint-machutuskerk
Kerk nieuwmunster

Nieuwmunster

Nieuwmunster is een verstild polderdorpje en waarschijnlijk een van de oudste nederzettingen, er werden zelfs Romeinse overblijfselen gevonden. Centraal staat de grote 13de eeuwse Sint-Bartholomeuskerk. Dé troef van deze kerk is het feit dat hij één van de merkwaardigste van de Contrareformatie verbergt, namelijk het rozenkransretabel. De 15 paneeltjes staan voor alle mysteries..

Wist je trouwens dat deze kerk de eerste fietskerk is in West-Vlaanderen? Een rustplek waar gratis water en toiletten wordt aangeboden aan passerende fietsers.


Sint-Bartholomeuskerk

^ Terug naar boven

Fietsen en wandelen in Zuienkerke

Fietsen door Meetkerke

Ga op verkenning in Zuienkerke en het polderlandschap aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Koop je kaart via de webshop, of stippel je route online uit.
 
Onze fietssuggesties:

Wandelen in meetkerke

Ga op verkenning in Meetkerke en de Meetkerkse Moeren met de Meetkerkse Moerenwandelroute. Deze 15 km lange route (kan ingekort worden tot 6,7) start in de dorpskern van het pittoreske Meetkerke en leidt je doorheen de Moeren. Je ziet er bedreigde planten zoals de brede orchis en meer dan 30 verschillende vogelsoorten die hier jaarlijks komen broeden. 
 
Ontdek de Meetkerkse Moerenwandelroute

 
^ Terug naar boven

Jaarlijkse topevenementen

- Kunstroute Zuienkerke: jaarlijkse kunstroute in Zuienkerke en deelgemeenten

2 weekends in augustus - gratis

- Houtave Kunstdorp: kunstenaars demonstreren hun kunnen in Houtave, inclusief randanmiatie.

Tweejaarlijks, een zondag in juli - gratis

 
Alle events in de buurt
 

Herberg Drie Koningen

 
Lekkere eetadresjes

Hier vind je nog heel wat typische authentieke volksadresjes waar de tijd is blijven stil staan zoals Herberg Drie Koningen in Houtave of Het Mortierken in Meetkerke. Gezelligheid troef! Of wat dacht je van een ongestoord zicht op de Zuienkerkse polder met ruim terras? Neem dan even een kijkje bij Manoir Polderzicht in Zuienkerke of De Moerbeiboom in Houtave. 
 
Ontdek alle suggesties

^ Terug naar boven

Logeren