Wandelen

Winterse wandelingen in het Brugse Ommeland

Wandelen in de winter? Jawel! Het is niet alleen super goed voor je weerstand, je geniet ondertussen ook van de mooiste winterse taferelen en landschappen. Reden genoeg dus om je goed in te duffelen en er op uit te trekken. Zin in een lekkere warme wafel, een warme choco of een zakje friet? We zetten er telkens een leuk take away adresje bij! Of doe eens zot, en blijf overnachten bij een van de logeeradresjes vlakbij de wandelroute!

Meetkerkse Moeren

Meetkerkse Moerenwandelroute - 15 km (of 6,7 km ingekort)

De route start in het pittoreske polderdorp Meetkerke en gaat op verkenning in het gelijknamige gebied. Een prachtig stukje natuur gelegen langs het kanaal van Brugge naar Oostende. Sommige delen liggen onder de zeespiegel en bezitten en specifieke fauna en flora. Voor wie 15 km net iets te veel is, kan je de route inkorten tot 6,7 km.
 
ontdek de route

 
Honger of dorst?

Aan de start van de route ligt Het Mortierken, een gezellige landelijke dorpsbistro. Naast de lekkere take away dat ze organiseren, kan je er af en toe terecht voor een verse warme wafel, een zakje friet of een drankje. Hou dus zeker hun facebook in de gaten!
 
Dorpweg 88, Meetkerke  

meer info

Logeren vlakbij?
T-Dorp Vakantiewoningen: 8 ruime vakantiewoningen voor 4-6 personen.
Meer info

Hotel d'Hofstee: kleinschalig hotel met 9 kamers en mooi zicht op de polders. 
Meer info

 

Winter in Damme

Damse Vaart wandelroute - 12 km

Tijdens de winter ondergaat Damme een hele transformatie maar is daarom niet minder betoverend, integendeel! De Damse Vaart wandelroute laat je kennismaken met het weidse polderlandschap tussen Damme en Oostkerke. Bomenrijen, oude dijken en kaarsrechte kanalen zoals de Damse Vaart brengen je van het historische centrum van Damme naar het pittoreske Oostkerke en terug. 
 

Publieke toiletten: zijn geopend in Huyse de Grote Sterre tijdens de openingsuren van Visit Damme.

Ontdek de route

Honger en dorst?
Vlakbij de start vind je Tijl en Nele, een leuke broodjeszaak waar je ook heerlijke streekproducten op de kop kan tikken. Halverwege je route kom je ook voorbij hotel 't Oud Gemeentehuis in Oostkerke. Bij mooi wandelweer kan je er terecht voor heerlijke warme chocomelk en pannenkoeken take away!

Tijl en Nele, Jacob Van Maerlantstraat 2
't Oud Gemeentehuis, Processieweg 1

TIJL EN NELE

't Oud gemeentehuis

Logeren vlakbij:

Huyse De Molen: leuke vakantiewoning met plaats voor max. 6 personen.
Meer info

Herenboer in damme: 9 ruime vakantiewoningen met leuke speelweide.
Meer info

Walhuisje: charmant vakantiehuisje voor 2 tot 4 personen.
Meer info

 

Kampveldwandelroute

Kampveldwandelroute - 10 km

Een prachtige wandeltocht in de bosrijke omgeving van Oosktamp. De route start op domein Kampveld, ten noordoosten van Waardamme. je wandelt als het ware op één groot domein van bijna 238 ha. Een derde daarvan is bos! Opgepast, als het een tijdje geregend heeft, kan het hier soms drassig zijn. Vergeet dus zeker je botten niet.
 
ontdek de route

 
Honger en dorst?

Niet ver van de start vind je de Cowboy Up foodshop, een supertoffe pop-up shop in het restaurant Cowboy Up. Je vindt er lekkere mexicaanse specialiteiten en leuke dessertjes die je zo kan meenemen. Tip: je vindt er ook leuke cadeautjes. Ideetje voor onder de kerstboom?
 
Kortrijksestraat 350, Waardamme

meer info

 
 

 

Logeren vlakbij:

b&b Morris Coffe & Crafts: waar je kalligrafie tot op de kamer bewondert.
Meer info

b&b Stee 23: charmante gerenoveerde hoeve uit 1853.
Meer info

Hemelsgoed: vakantiewoning voor max. 8 personen.
Meer info

 

Huwynsbossen Lichtervelde

Heihoekwandelroute - 8,5 km

Het glooiend landschap in de omgeving van Lichtervelde en Gits kan je verkennen langs de Heihoekwandelroute.Typerend voor deze route is het gevarieerde licht heuvelachtig landschap van akkers en weiden, veldwegen en kruidenrijke bermen. De absolute landelijke rust zal je treffen. 
 
ontdek de route

 
Honger en dorst?

Vlakbij de start vind je Zuivelhoeve De Bossneppe. Tijdens de winter zijn ze open op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Naast een uitgebreid kaasassortiment kan je er ook terecht voor lekkere chocomousse, rijstpudding, yoghurt,...
 
Kortrijkstraat 16, Lichtervelde

meer info

Logeren vlakbij?
't Ligt ter Velde: mooie vakantiewoning voor max. 4 personen met een prachtig uitzicht.
Meer info

Bouckenhove: rustig gelegen vakantiehoeve met vijf ruime familiekamers.
Meer info

 

Sint-Pietersveld

Parochieveldwandelroute - 8 km

Deze wandelroute gaat op verkenning in de bosrijke omgeving van Ruiselede en gaat zowel over West- als Oost-Vlaanderen. Vanuit deelgemeente Doomkerke wandel je richting natuurreservaat De Vorte Bossen, het Parochieveld en het oude Sint-Pietersveld. Wist je trouwens dat dit bosrijke gebied deel uit maakt van het grotere geheel Landschapspark Bulskampveld?
 

ontdek de route

 
Honger en dorst? Stop bij (Vershoek) De Radio

Bij Vershoek-De Radio kan je de gekende kwaliteit van hun brasserie terugvinden in lekkere, verse bereidingen en schotels. Je kunt er ook terecht voor verse pistolets, een croissant of belegde broodjes

Bruggesteenweg 105, Ruiselede

meer info

Logeren vlakbij:

b&b Castel 't Haantje: logeren in een echt kasteel met 3 logeerkamers.
Meer info

b&b Droomkerke: feeëriek gastenverblijf met alle comfort.
Meer info

 

Wandelen in Wingene

Wildenburgwandelroute - 11,1 km

De Wildenburgwandelroute situeert zich tegen de achtergrond van een kasteelpark en middeleeuws landgoed. Je verkent de omgeving van de Wingense Wijk Wildenburg, het Ruiseleedse Sint-Pietersveld en een stukje van de Vagevuurbossen. Ook deze wandelroute maakt deel uit van het ruimere Landschapspark Bulskampveld.
 
ontdek de route

Honger of dorst?
Vlak bij de start van de wandelroute vind je Fréline. Af en toe organiseren ze "Fréline sweets take away" van 14u tot 16u30. Koffie's, thee, warme chocolademelk, pannenkoeken, appelbeignets... Smakelijk! Check dus even hun facebookpagina voor je vertrekt...Tip: je kan ook de dag ervoor of 's morgens bellen voor andere take away!

Beernemsteenweg 159

meer info

Logeren vlakbij:

b&b Brembos: logeren in een groene, bosrijke en kalme omgeving.
Meer info

b&b Poire et Table: logeren in een vrijstaand, volledig vernieuwd pand.
Meer info

 

Zwinwandelroute

Zwinwandelroute - 12 km

De Zwinwandelroute laat je kennismaken met de grote diversiteit aan natuurwaarden en landschappen in Knokke-Heist. Vanuit het Zwin Natuur Park of de Oosthoek struin je door de Zwinduinen en –polders en verken je de Hazegraspolder. Oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de zee. Je wandelt door het Koningsbos, over knuppelpaden en tussen Schotse hooglandrunderen. Je wordt beloond met een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.

Openbare toiletten: er zijn toiletten aanwezig bij de parking van het Zwin Natuur Park.
 
ontdek de route

Honger of dorst?
Aan de start van de route, aan de ingang van het Zwin Natuur Park kan je terecht bij The Shelter voor take away. Je kan er terecht voor gevulde pastabekers, croques, soep, burgers, frietjes, pannenkoenenc taart, ijsjes en warme of koude drankjes.

Graaf Leon Lippensdreef 8, Knokke-Heist

meer info

Logeren vlakbij:

Hoeve Hazegras: logeren iin gezellige vakantiewoningen van 2 tot 10 personen.
Meer info

Ter Doestwandelroute - 6,3 km

Het vlakke polderlandschap in Lissewege kan je al wandelend bewonderen langs de Ter Doestwandelroute. Je vertrekt vanuit de pittoreske dorpskom en wandelt langs rustige, verkeersvrije straten en wegen naar het Boudewijnkanaal dat Brugge met de Zeebrugse haven verbindt. Vervolgens ga je naar de historische site van Ter Doest. Tijdens deze tocht word je getrakteerd op landelijke wegen, fraaie vergezichten en uitgestrekte polderweiden.
 
ontdek de route

Honger of dorst?
Onderweg passeer je vlakbij Ter Doest, een vormalige Cisterciënzerabdij met imposante gotische schuur. Op deze site vind je ook Restaurant en hostellerie Hof Ter Doest. Tijdens de lockdown presenteren ze Julia's Boutique. Je kan er niet alleen terecht voor lekkere take away, maar de shop biedt ook lekkere wijnen, kruiden, koksmessen,...

Ter Doeststraat 4, Lissewege

meer info

Logeren vlakbij:

Hof ter Doest: 6 ruime kamers, voorzien van alle moderne comfort.
Meer info

b&b Lisdodde: prachtige b&b in hartje Lissewege.
Meer info

Hostellerie De Goedendag: met 8 kamers en gratis fietsen ter beschikking.
Meer info

Ter Doestwandelroute

Ontdek ook:

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF