Doen

Wandeltips tijdens de lockdown

#blijfinjekot is nog steeds het motto. Maar vergeet niet af en toe de batterijen op te laden. We hebben allemaal nood aan een portie buitenlucht en natuurvitamines. Hieronder vind je enkele leuke wandeltips verzameld.

Tip: wie een lange wandeling voorziet, installeert best de app "HogeNood", met de grootste database aan openbare toiletten. Zo weet je op voorhand waar je een plaspauze kan voorzien.

Hou het natuurlijk veilig in deze coronatijd. Respecteer dan ook de maatregelen in het kader van de COVID-19 crisis.

wandelen

1. Wandel à volonté!

Wist je dat het Brugse Ommeland maar liefst 27 uitgestippelde en bewegwijzerde wandelroutes heeft? En dan zijn er nog de 4 wandelnetwerken, ook goed voor honderden kilometers wandelplezier. Bovendien kan je op het wandelnetwerk helemaal zelf je lusje uitstippelen. Ideaal om al wandelend de regio te doorkruisen op eigen tempo. Ook de 16 gemeenten hebben heel wat leuke wandelroutes uitgestippeld. Zo heeft Wingene onlangs maar liefst 9 gloednieuwe wandelingen uitgestippeld. 

Keuze te over dus! En voor wie niet kiezen kan, we zetten alvast onze 4 topfavoriete herfstwandelingen op een rijtje!

 
Naar alle wandelroutes

Ontdek de wandelnetwerken

Gemeentelijke wandelroutes:

Ardooie - Beernem - Damme - Gistel - Ichtegem - Jabbeke - Lichtervelde - Oostkamp - Oudenburg - Pittem - Ruiselede - Tielt - Torhout - Wingene - Zedelgem 

 

2. Trek het bos in

Dag het bos goed voor je is, hoeven we niet meer te vertellen. En laten we er nu net heel veel hebben in het Brugse Ommeland! Wedden dat er nog tal van bosjes en natuurdomeinen zijn waar je nog nooit van gehoord hebt, of waar je nog nooit bent geweest? Allemaal het bos in!
 

Ontdek alle bossen en groendomeinen

 

 

Kasteelbossen
bosbad

3. Neem een bosbad

De Japanners weten het al langer, niets zo heilzaam als baden in een bos. Je met al je zintuigen onderdompelen in de natuur om zo, al wandelend, je hoofd leeg te maken en als herboren dat bos terug te verlaten. Want die natuur schenkt ons evenwicht. Het komt er dus op aan om, ondanks dat hectische bestaan, geregeld opnieuw verbinding te maken met die natuur. En het bos is de ideale plek om dat te doen. Er is geen ruis, geen afleiding en eenvoud primeert er. Tijd dus om je op te laden met een bosbad!
 

Kampveldwandelroute

Parochieveldwandelroute

vogels damme

4. Verwarm je aan de vriezeganzen

Reeds eeuwenlang komen elk jaar opnieuw de vriezeganzen de poldergraslanden rond Damme en de polders opzoeken. Maak kennis met de kleine rietgans, de kolgans en de grauwe gans die met hun V-formaties de lucht sieren en de stilte breken met hun gehak.

Combineer met een van deze wandelroutes. Grote kans da je onderweg overvliegende ganzen tegenkomt!

Damse Vaartwandelroute

Zwinwandelroute

Meetkerkse Moerenwandelroute

Uitkerkse Polderwandelroute

Zwinvlakte

5. Bewonder het fladderend geweld in Zwin Natuur Park

Omwille van Covid19 is het aanbod wel aangepast, zijn de tentoonstellingen en de panoramatoren gesloten en gaan de begeleide wandelingen voorlopig niet door. Maar je kan nog steeds genieten van de gezonde buitenlucht in het Zwin Natuur Park! Het buitengedeelte blijft toegankelijk voor publiek: het huttenparcours en het getijdengebied van de Zwinvlakte, met verschillende wandellussen.

Tip: wie komt met het openbare vervoer, kan vanaf nu ook gratis met de Zwin Shuttle bus (t.e.m. 15 november) tot bij het Zwin Natuur Park! 
 

Ontdek het Zwin Natuur Park

Velden en Meersen

6. 3 x wandelen langs verborgen plekjes

Het Brugse Ommeland grossiert in historische landschappen en verborgen plekken. Kastelen en abdijen, mysterieuze plekken in het bos, natuurdomeinen met een militair kantje of een dorp met een wel erg grote kerk. Stuk voor stuk verborgen plekken of iets bekendere plekken met een verborgen kantje. Vele van deze verborgen plekjes kan je ook in het najaar gaan bewonderen. Zin in een wandeling? Ontdek de 3 gratis uitgestippelde wandelroutes.
 

Ontdek

Wandelen

7. Wandel een stuk GR

De Grote Routepaden of GR's zijn populair. Zo had je recent de serie 'GR5' op één en ging ook Arnout Hauben op stap langs de GR129 met 'dwars door België'.
 
Ook zin gekregen in een fikse wandeltocht? Start dan in het Brugse Ommeland! Of misschien wil je al even oefenen vooraleer er een helemaal te doen? Onze aanraders: GR 129 (of Dwars door België) en GR 131 (van Damme naar de Ieperboog).
 

Ontdek

 

8. Sluit je dag af met heerlijke take away

Maak het extra gezellig met een kaarsje, een lekker aperitiefje en doe thuis net alsof je op restaurant bent! En de lekkere gerechtjes? Die haal je toch gewoon af (of laat je leveren) bij een van de vele restaurantjes! 
 
Ontdek de take away lijst

koppel drinkt wijn

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF