Eten & drinken
Bier

Heerlijke bieren en brouwsels uit het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland is het walhalla van de bierliefhebber. Zowel professionele brouwerijen als hobbybrouwers wedijveren om het beste en origineelste brouwsel te maken. We stellen je graag wat lokaal gerstenat en originele biertips voor. Hou wel het hoofd koel... want er valt véél te proeven!

Bier en spelen

Bij een een heerlijk streekbiertje hoort ook gezelligheid... spelletjes! Bij De Knotwilg (Oostkerke) - eet- en speelcafé- kan je terecht voor een reeks volksspelletjes. Game on!

Nog meer geestverruimende tips

  • In Bistro Nieuwege in Jabbeke staan er 150, overwegend Belgische, bieren op de kaart. Dat wordt moeilijk kiezen!
  • De patron van 'Den Heirweg' in Zedelgem staat bekend als 'Erkend Meester-Schenker en Ambassadeur van Orval. Je kan er ook een trappistenmenu eten.
  • De Zevende Hemel in Beernem heeft z'n naam niet gestolen. Je kan er uit 150 brouwels je favoriete gerstenat verkiezen.

Topbrouwsels uit het Brugse Ommeland

Fort Lapin 8 (Brugge)

Blondel tripel van 8° van Brouwerij Fort Lapin uit het Brugse. Heeft iets van een witbier met fruitige smaak door toevoeging van koriander en tarwemout.

Ichtegems Oud Bruin (Ichtegem)

Een speciale creatie uit Ichtegem. Een roodbruin bier van slechts 5° van brouwerij Strubbe.

Bryggja (Moerkerke)

Hoppig speciaalbiertje van 8,5° met rijk, kruidig aroma. Afkomstig van 'Bryggja Brewery uit Moerkerke.

IPA Damme Nation (Damme)

De Indian Pale Ale van microbrouwerij Siphon (deel van het gelijknamige restaurant aan de Damse Vaart) kreeg het logo van de Damse hond. Het is een amberkleurig biertje van 7° met sterk hoparoma.

Préaris (Oedelem)

Toppertje van de Vliegende Paard Brouwers uit Oedelem. Voor hun Préaris, die ondermeer bestaat in een blonde, quadrupel en IPA-versie) kregen ze al verschillende prijzen. Ze werden in 2013 trouwens uitgeroepen tot beste nieuwe brouwer.

Waardamse Tripel (Waardame)

Brouwerij Stokhove is nog piepjong (in brouwerstermen), maar wist met haar Waardamse Tripel wel al 3 keer (!) de hoofdvogel af te schieten op het Brugse Bierfestival. Deze stevige knaap van 8,6° heeft fruitige toetsen van banaan en karamel en een licht bittere afdronk.

De Poes (Tielt)

Met 'De Poes' heeft Tielt eindelijk weer een werkende stadsbrouwerij. Het gelijknamige biertje is een blond, ongefilterd bier van hoge gisting met 8° alcoholpercentage. Een hoogvlieger die op tal van bierwedstrijden werd opgemerkt.

Herborist (Zedelgem)

Topchef Alex Hanbuckers van sterrenrestaurant 'Auberge de Herborist' uit Zedelgem wou z'n culinaire kunsten ook eens in de brouwerij testen en dit resulteerde in dit kruidige speciale witbier met laag alcoholgehalte (4,5°) maar volle smaak.

Koeketiene (Pittem)

Koeketiene is een fruitig, licht zurig biertje, vernoemd naar de 'ruiten 10' in het kaartspel. Het is een blonde tripel van 8,5° gemaakt door Brouwerij Maenhout, die nog wel meer streekbieren op z'n conto heeft staan.

Femme Fatale (Ruddervoorde)

Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde gaf deze blon/amberkleurige dame van 6,5° de naam 'Femme Fatale' mee. Als dát avondje op café maar goed afloopt...

Bourgogne de Flandres (Brugge)

Een verrassend roodbruin bier dat gebrouwen wordt in 't Brugse en geblend met een lambikbier van Brouwerij Timmermans dat 12 jaar op houten vaten werd gerijpt.

Sint-Arnoldus (Oudenburg)

Een bier vernoemen naar de patroonheilige van de brouwers. Dat kan niet fout gaan, dachten ze in Oudenburg.
En zo ontstond het Sint-Arnoldusbier. Het is een donkerbruin bier met mooie schuimkraag en een zoetige karamelsmaak. De ideale gelegenheid om Sint-Arnoldus eer te bewijzen...

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF