De Bevrijding
Agenda
De Groote Oorlog

Beleef 'De Bevrijding' 1918-2018

De bloederige veldslagen van de Groote Oorlog eindigden op 11 november 1918. Velen denken dat de oorlog toen eindigde in de loopgraven van de Ijzer, maar niets is minder waar... Eind september 1918 lanceerde het Belgische leger samen met de Britten en de Fransen het eindoffensief om ons land te bevrijden. Een groot deel van West-Vlaanderen werd in de strijd betrokken, duizenden soldaten en burgers lieten hierbij het leven. Een derde van ongeveer 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten sneuvelden tijdens het bevrijdingsoffensief

Om dat opnieuw onder de aandacht te brengen, organiseren de Patrouilleurs een historische optocht, ‘De Bevrijding 1918 – 2018’. Een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten, gekleed, uitgerust en bewapend zoals in 1918, met in hun zog een karavaan legermateriaal zal gedurende 7 dagen doorheen Vlaanderen trekken, van 13 t.e.m. 19 augustus. Naast de collone valt er ook vanalles te beleven, ook in het Brugse Ommeland!

Beleef de bevrijding*

Woensdag 15 augustus: De colonne houdt halt in Torhout voor het middagmaal

Meer info volgt.

Donderdag 16 augustus: Bivak Kasteel van Loppem

Op donderdag 16 augustus, tussen 13 en 18 uur, kan het publiek kennis maken met de Belgische, Britse, Franse en Amerikaanse legers uit 1918 en hun materiaal zoals veldkeuken, ziekenwagen, een rijdend hoofdkwartier, een Britse Horse ambulance enz.

PROGRAMMA 13u - 18u:
Bivak en Kasteel van Loppem open voor het publiek
Expo 'het Belgische leger in 14-18'
Voor kids: 'de zoektocht naar een soldaat' (8 - 15 jaar): haal je speurneus boven en ga op ontdekkingstocht in het soldatenbivak en leer zo het leger van Koning Albert kennen. Probeer het lot van soldaat X te achterhalen.

meer info

Vrijdag 17 augustus: De colonne houdt halt in Beernem voor het middagmaal, met allerlei activiteiten

Meer info volgt.

*Het programma is nog niet definitief, en wordt nog verder aangevuld!

Nog meer info over 'De Bevrijding' via www.debevrijding.be