Doen

10 tips van Véronique Lambert

2017 is hét jaar rond de kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland. Naast Abdij Ten Putte en het Kasteel van Loppem stelt schrijfster en historica Véronique Lambert je haar volledige top 10 favoriete plekjes en activiteiten voor.

De 10 tips van Véronique Lambert (schrijfster)

Abdij Ten Putte

Sinds jaar en dag staat Gistel synoniem voor Godelieve en haar onfortuinlijke lot. De schilderachtige abdij Ten Putte bevindt zich op de plaats waar ze werd vermoord. Een unieke site waar je het krasse verhaal van Godelieve kunt ontdekken.
 
Ontdek

Kasteel van Loppem

Wie Zedelgem zegt, zegt het kasteel van Loppem! Dit is het enige Belgische kasteel waarvan zowel de buiten- als binnenkant nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert. Met een uitgestrekt Engels landschapspark en een eeuwenoud doolhof waar je urenlang het Noorden kan verliezen.
 
ontdek

Boek 'Steenrijk en Begeesterd'

Speciaal voor dit themajaar heb ik in opdracht van de provincie een boek geschreven rond de kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland. Een tocht door meer dan duizend jaar geschiedenis. Inclusief vijf fietstochten doorspekt met leuke anekdotes, illustraties,...
 
ONTDEK

Picknicken in stijl

In 4 kasteelparken en abdijtuinen kan je in stijl genieten van een picknick met 100% West-Vlaamse producten. Per locatie kan je ook genieten van een rondleiding in het kasteel of de abdij. 
 
ontdek

5 nieuwe fietsroutes langs kastelen en abdijen

Niets heerlijker dan een fietstochtje in het groen. Speciaal voor het Kastelen- en Abdijenjaar werden 5 nieuwe knooppuntenfietsroutes uitgewerkt op het fietsnetwerk, die je stuk voor stuk langs de mooiste kastelen en abdijen brengen. 
 

ontdek

Cruisen met een Fiat 500

Bij Vintage Tours kan je zelf achter het stuur kruipen van een vintage Fiat 500. Een Fiat 500 rijdt op kop en jij hebt maar te volgen. Zo toer je door de Kasteelbossen in de rand van Brugge en hou je halt aan het Kasteel van Loppem voor een bezoekje of een wandeling. 
 
ontdek

Kasteel Wijnendale

Op luttele kilometers van de Torhoutse binnenstad vind je Kasteel Wijnendale. In het kasteelmuseum kom je meer te weten over wie er woont, woonde of te gast was. Leopold III, Keizer Karel en Maria van Bourgondië zijn maar enkele van de goedklinkende namen. Kinderen kunnen er op spookjesspeurtocht.
 
ontdek
 

Vélo Baroque

Vélo Baroque is een succesformule van MAfestival Brugge die Oude Muziek combineert met een fietstocht door het Brugse Ommeland. Verrassende concerten op bekende en minder bekende locaties markeren een lus van een 30 km. Voor deze vijfde editie zullen er ook een aantal optredens zijn in kastelen.
 
ontdek

Kasteel Bulskampveld en het Landschapspark

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Op het eerste verdiep beland je in de salons van de kasteelheer, compleet met pratende muren en een rariteitenkabinet. In en rond het provinciedomein valt er vanalles te beleven.
 
ontdek

Leuke kasteelterrasjes

Wegdromen op een kasteelterras of proosten in de abdij? Ontdek een overzichtje van de leukste abdijsites en kasteelterrassen of reca zaken met zicht op een kasteel of abdij, waar het heerlijk vertoeven is.
 
ontdek

Nog meer kastelen- en abdijenpret!

Van 24 maart tot 30 november worden in de regio talloze activiteiten georganiseerd in kastelen, kasteelparken, abdijen en abdijtuinen. Klinkt een uniek concert op een uitzonderlijke locatie je als muziek in de oren? Even zen worden met een yogales of een avondwandeling in de abdij? Of is een pop-up bar en een zondagse picknick meer iets voor jou? Hou dan je agenda in de aanslag. Er zijn zoektochten op je stalen ros, themawandelingen, culinaire verwennerijen, queestes voor kleine ridders en prinsesjes, vespatrips,... Kortom, voor elk wat wils!

Als kers op de taart openen verschillende locaties, die doorgaans niet toegankelijk zijn, in 2017 uitzonderlijk de deuren. Enkele kasteelheren en -dames geven een unieke inkijk in het leven op het kasteel...
 

ontdek alles over het jaar rond kastelen en abdijen