Eten & drinken

10 originele streekproducten

Het Brugse Ommeland prijst zich gelukkig met een ruim aanbod aan kwaliteitsvolle hoeve- en streekproducten. Maar wil je het lekkers van eigen bodem eens ontdekken op een originele manier? Hieronder vind je 10 unieke streekproducten die op alle vlakken hoog scoren: lekker, innovatief, lokaal, ... Deze worden sowieso een vaste waarde in jouw keuken, en zijn bovendien ook ideaal om iemand te plezieren met een creatief cadeau.

 

Damme Noir

1. DAMME NOIR - Decadent chocoladebier

Damme Noir is een elegant, donker bier van Damme Bier waarbij het samenspel tussen het licht gebrande, de chocolade en de fijne bitterheid zorgen voor een écht gastronomisch bier. Met Mexicaanse Cacao van meester-chocolatier Dominique Persoone. De beschrijving doet alvast watertanden:

Rond en rokerig. Exotisch getint met de Criollo cacaobonen. Mexicaanse Cacao van meester-chocolatier Dominique Persoone.
Een kloeke start  met een frisse en energieke nasmaak. Een robuust Dams dessert, met een hart van goud.

DAMME BIER BROUWERIJ

2. Het 'vergeten' Mangalica wolvarken op je bord

De naam zegt al veel, dit varkentje is heel wat wolliger dan het gebruikelijke roze varken. Naast de hoge aaibaarheidsfactor, is het vlees van dit ras ook zeer gezond doordat het van nature onverzadigde vetzuren aanmaakt. En toch heeft het vlees een lekkere, karaktervolle smaak die het tot een feest maken om in de keuken met varkensvlees aan de slag te gaan.

De vleesproducten van het Mangalica wolvarken zijn dan ook de specialiteit bij het 17de eeuwse Hof ter Meulen. Je vindt er brochettes, kroontjes, mignonettes, smout, schnitzels, vers spek, en nog meer... allemaal van Mangalica-vlees.

HOF TER MEULEN 

Mangalica varken
Piet Wostyn

3. Mosterd op basis van mosterdbier "Ijzeren Arm"

In Torhout werd de eerste Torhoutse mosterd al in 1869 gefabriceerd. Ondertussen bestaat Mostaard Wostyn al 150 jaar en kan je bij de familie Wostyn nog altijd een befaamd potje aanschaffen of vullen. Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van Mostaard Wostyn creëerde Piet Wostyn een nieuwe grove mosterd met het mosterdbier "Ijzeren Arm" als ingrediënt. Vergeet ook niet de pittige mosterdpralines eens te proeven! 

MOSTAARD WOSTYN 

 

4. Flor HERBAL G.I.N.

Flor HERBAL G.I.N. is een uitzonderlijk aperitief met een evenwichtige smaak, bekomen door een infusie van niet minder dan 10 geselecteerde kruiden en specerijen. Deze gin drink je best met je favoriete premium tonic en voldoende ijs. De heerlijke combinatie versmelt zich tot een fruitig en verfrissend apperitief. De Flor HERBAL G.I.N. onderscheidt zich van andere klassiekers door zijn alcoholpercentage van 18%, een hartig en verfrissend aperitief.

FLOR HERBAL G.I.N.

Flor Herbal Gin
De Bossneppe

5. De gekste ijssmaken

Tijd voor eens iets anders dan een eenvoudig bolletje vanille-ijs! Bij de Bossneppe vind je unieke smaken zoals crème brûlée, advokaat, en smurfenijs. Bij Smart-Ijs vind je dan weer vanille met Amarena-kers, tiramisu, en voor de meer avontuurlijken onder ons: spaghetti-ijs!

DE BOSSNEPPE SMART-IJS

6. Kruidig bier Bulnas Campa

Bulnas Campa CITROENVERBENA is een heerlijk, kruidig biertje met een licht-zoete afdronk. De Kruiderie brouwt dit bier (en ook een frisse gin) in het prachtige Landschapspark Bulskampveld (ooit 'Bulnas Campa' genoemd) met de kruiden die ze daar zelf groeien. Een zomerse smaak met 100% biologische ingrediënten, daar zeggen we geen nee tegen.

DE KRUIDERIE 

Bulnas Campa
Permeke kaas

7. Kaas uit het land van Permeke

Deze paterskaas is slechts één van de kazen die je kan vinden bij het Baliehof, dat bekend staat voor het ambachtelijk bereiden en aanbieden van verse hoevezuivel en -kazen uit de verse melk van eigen koeien. In hun assortiment vind je ook: Baliebrie met noten, Hommelbierkaas, akkerhoningklaverkaas, ...

BALIEHOF

8. Meer dan 150 smaken confituur... JAM JAM!

Jam Jam, de welbekende confituur van het Landhuys, is te verkrijgen in meer dan 150 smaken, en natuurlijk zitten daar heel wat originele combinaties bij. Wat dacht je van: Campari Orange, druif-mosterdgelei, witte perzik-rozenblaadjes, sinaasappel-gember, ...

JAM JAM

 

Jam Jam confituur
Lauretum

9. Origineel aperitieven met laurierlikeur

Ben je in de buurt, breng dan zeker een bezoekje aan het laurieratelier van Laurica Plants, waar je allerlei laurierproducten kan op de kop tikken. De laurierlikeur is lekker zoet en kan als digestief worden gebruikt. Met een scheutje in een glas cava of champagne maakt u een verfrissende "Kir laurier". Probeer ook eens de lauriermosterd, -tapenade, -olijfolie, -gelée, of het kruidige laurierzout.

LAURICA PLANTS

10. Hartverwarmende hertengyros

De boerderij Hertenfinesse ligt vlakbij de Groene 62 en biedt een heleboel bereidingen op basis van hertenvlees. Hertenvlees kan een gezond alternatief zijn voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet moet volgen. Naast hertenragout, -braadworsten, en -hamburgers, kan je bij Hertenfinesse ook smaakvolle hertengyros kopen.

HERTENFINESSE

Hertenfinesse

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF