Kastelen en Abdijen

Fietsen

Niets heerlijker dan een fietstochtje in het groen. Maak je keuze uit één van de vijf uitgewerkte knooppuntenfietsroutes op het fietsnetwerk of laat je verleiden door één van de vijf bewegwijzerde fietsroutes in het thema. Ze brengen je suk voor stuk langs de mooiste kastelen en abdijen in de regio. 

Ken je de app Xplore Bruges al? Op deze officiële bezoekersapp van Brugge vind je ook 2 fietstochten van Binnen en Buiten. Routes die je op sleeptouw nemen langs de stadspaleizen en kastelen in Brugge en omgeving. 

5 x op het fietsnetwerk

Fietsen op het fietsnetwerk

Publicatie rond Kastelen en AbdijenDeze fietsroutes zijn uitgestippeld op het fietsnetwerk. Je volgt telkens de groen-witte bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt. De routes komen uitgebreider aan bod in onze publicatie 'Steenrijk & Begeesterd - kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland'. Wens je meer achtergrondinformatie en je fietsroute compleet te maken met leuke anekdotes, vertellingen en illustraties onderweg? Bestel dan hier je exemplaar!
 

De Kasteelbossenroute - 40,5 km

Deze fietsroute verkent de Kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge, op het grondgebied van Sint-Andries, Sint-Michiels, Zedelgem en Jabbeke. Deze grote boscluster is de grootste groene long in deze stedelijke omgeving. Ze bestaat uit Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed en de bossen rond het kasteel van Loppem, de abdij Zevenkerken en op het grondgebied van Jabbeke. Dat je hier van het ene kasteel naar het andere fietst, spreekt voor zich!
 

bekijk online

PDFkasteelbossenroute.pdf

De Houtlandroute - 50,5 km

Deze route kan ook ingedeeld worden in 2 kleinere lussen van 33 en 25 km!

Ten zuiden van Brugge strekt zich een bosrijk gebied uit, een melange van stijlvolle dreven, elegante kastelen en imponerende abdijen. Deze fietsroute laat je meer bepaald kennis maken met het kasteellandschap tussen Torhout, Ichtegem en Zedelgem en pakt uit met enkele toppers zoals kasteel Wijnendale en d'Aertrycke.
 

Bekijk online

PDFhoutlandroute.pdf

De Bulskampveldroute - 29 km

Deze kleinere fietslus verkent een stukje van het Landschapspark Bulskampveld, het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen. Het parklandschap wordt er gedomineerd door bossen en landgoederen. De route verkent het grondgebied van Beernem, Wingene en Oostkamp, waar we enkele belangrijke kastelen aantreffen.
 

Bekijk online

PDFbulskampveldroute.pdf

De Polderbedevaartroute - 46,5 km

Deze route kan ook ingedeeld worden in 2 kleinere lussen van 22 en 34 km!

Ze worden steeds zeldzamer, maar toch bestaan er nog plekken waar de tijd is blijven stilstaan en je de geschiedenis haast kunt proeven. De Polderbedevaartroute neemt je mee op sleeptouw door het schilderachtige middeleeuwse Damme en de Zwinstreek met de verstilde polderdorpjes Lissewege en Oostkerke. Toppers onderweg zoals het slot van Male, kasteel Ryckevelde, het kasteel van Oostkerke en de abdijschuur van Ter Doest zullen je zeker niet onberoerd laten.
 

Bekijk online

PDFpolderbedevaartroute.pdf

De Twee Abdijenroute - 39 km

Bij de Twee Abdijenroute staan we even stil bij twee belangrijke sites in Gistel en Oudenburg: abdij Ten Putte en het Romeins Archeologisch Museum met overblijfselen van de Sint-Pietersabdij. Onderweg schotelen we je enkele bijzondere rust- en stilteplekjes voor, weg van alle drukte, waar het heerlijk onthaasten is.
 

bekijk online

PDFtwee abdijenroute.pdf

 5 x bewegwijzerde fietsroutes

Fietsen langs bewegwijzerde route

De Kastelenfietsroute - 48 km

Het Houtland in de driehoek Brugge, Oostkamp en Torhout is een onvervalste kastelen- en landgoedregio. Vanuit Tillegembos fiets je van naar het Merkemveld in Zedelgem. Vervolgens wordt Oostkamp aangedaan, met o.m. de kastelen Pecsteen, Raepenburgh en Lakebos. Via Wingene en het aloude Vrijgeweed ga je naar de bossen van het Vloetemveld te Zedelgem. De terugweg leidt door de stedelijke kasteelparken Tudor en Beisbroek. 
 

ontdek

De Bulskampveldfietsroute - 43 km

Deze fietsroute verkent de ruimere omgeving van het Bulskampveld, een parklandschap ten zuidoosten van Brugge, dat gedomineerd wordt door bossen en landgoederen. Je start je fietstocht aan het 300 ha groot provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld. Daarna passeer je ook het Hooggoed in Aalter en het Nieuwenhovebos in Oostkamp. Als je terugrijdt naar je startplaats, fiets je langs de oevers van het kanaal Brugge-Gent.
 

ontdek

De Groene Gordel fietsroute - 53 km

De Groene Gordel Brugge fietsroute laat je kennismaken met de gevarieerde omgeving rondom de Werelderfgoedstad Brugge. De 53 km-lange tocht biedt een veelzijdige mix van bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. Ontdek ook de vele historische bezienswaardigheden zoals het Fort van Beieren, de Abdij van Male en het kasteel Tillegem.
 

ontdek

De Kastelenroute Oostkamp - 49 km

Oostkamp kent een twintigtal kastelen en herenhuizen. De meeste kastelen zijn privébezit maar vormen wel een prachtig decor bij het fietsen. Deze route is enkel te verkrijgen bij Toerisme Oostkamp (€ 2):

  • OostCampus, Siemenslaan 1, Oostkamp
  • Bibliotheek infopunt, Kapellestraat 19, Oostkamp
     
     

Fietsroute "Zaak: de Zutter" - 25 km

In 2016 kwam de film ‘Zaak: De Zutter’ van Katrien Ryserhove uit. De film vertelt het verhaal over de mysterieuze moord op boerenzoon Hector De Zutter in 1926. In een lus van 25 kilometer fiets je Beernem rond en hou je halt bij enkele historische locaties en plaatsen waar de film is ingeblikt. Het gemarkeerde traject begint bij het Zurkelkasteeltje (Brokantiek Reygerlo). Verkrijgbaar via:

  • Toerisme Beernem, Markt 1, Oedelem
  • Zurkelkasteeltje, Reigerlostraat 5, Beernem

App Xplore Bruges

App xplore BrugesKen je de officiële bezoekersapp 'Xplore Bruges' van stad Brugge al? Naast de talrijke wandeltochten doorheen de stad zijn er ook twee fietsroutes in het thema. Met 'Binnen en Buiten Noord' fiets je langs de stadspaleizen en kastelen in Brugge en Damme en 'Binnen en Buiten Zuid' fiets je in de richting van Brugge, Oostkamp en Zedelgem. Download de app, beschikbaar voor Android en iPhone!

meer info

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF