De landschappelijke deelgebieden

De landschappelijke deelgebieden

De Oudlandpolder, de oudste polder van West-Europa

De Oudlandpolder, het gebied in de achtertuin van Blankenberge, Bredene en Oostende, is de oudste polder van West-Europa.  Dit verhaal begint aan het eind van de 10de eeuw wanneer, haaks op de kustlijn, zeeweringen worden opgetrokken om het poldergebied te vrijwaren van het ruwe zeegeweld. Die dijken gaven het oneffen landschap zijn typische en unieke structuur die vandaag nog altijd zichtbaar is. Op de kreekruggen verschenen hoeves want de lagere, veenachtige komgronden bleken uitstekende weilanden. Vandaag zijn die graslanden met hun kanaaltjes, sloten en poelen belangrijke broed- en overwinteringplaatsen voor vogels. Onderweg kom je langs pittoreske polderdorpen als Lissewege, Houtave en Vlissegem.  Aan de rand houden de stadjes Oudenburg en Gistel de wacht. 

Damme en de Zwinstreek, le plat pays

Spitsloze kerktorens, kronkelende dijken, kaarsrechte vaarten, populieren en knotwilgen, monumentale boerderijen en de vogelrijke natuur . Weinig landschappen ogen idyllischer. Hier, leunend tegen de Nederlandse grens, zijn natuur, landbouw en cultuur voor eeuwig verweven. En toch heerste hier niet altijd peis en vree. Verborgen in het landschap vind je nog restanten van forten en linies. Vandaag is de voormalige vestingstad Damme het mekka voor lekkerbekken die even verpozen tijdens hun fietstocht langs die imposante Damse vaart. 

Het Houtland, land van kastelen en abdijen

Ten zuiden van Brugge strekt zich een bosrijk gebied uit, een melange van stijlvolle dreven, elegante kastelen en imponerende abdijen. In het Kasteel van Loppem en Kasteel Wijnendale kan je binnen piepen, in het kasteel Beisbroek pluk je sterren en in tal van andere kasteeldomeinen is het heerlijk wandelen. Wie de smaak te pakken heeft, kan meer dan 150 kilometers vreten in het Landschapspark Bulskampveld. Het Beverhoutsveld laat je dan weer de stilte herontdekken en Torhout levert stadsplezier op mensenmaat.  

Het Tieltse, charme uit de tijd van toen

In de Tieltse regio geniet je nog van landelijke charme en golvende landbouwtaferelen. Fietsers krijgen hier nijdige, maar uitnodigende klimmetjes geserveerd en heel wat wind. Geen wonder dat Briek Schotte hier leerde fietsen. De stad schenkt je een portie cultuur, terwijl net buiten het centrum de Poelberg een prachtig uitzicht en talloze wandelmogelijkheden garandeert. De dorpen Kanegem, Aarsele en Ruiselede zijn dan weer een tussenstop waard. En dan zwijgen we nog over de vele windmolens die je her en der spot!

Ontdek ook onze uitgewerkte tips voor trips per deelgebied!