De 16 gemeenten

Het Brugse Ommeland telt 16 prachtige gemeenten. Voeg daarbij Werelderfgoedstad Brugge als het kloppende hart en het hinterland van de Kust als achtertuin van de streek, en je krijgt een regio die beklijft. Ontdek de verschillende gemeenten en wat hen typeert!

Overzichtskaart Brugse Ommeland

Van Ardooie tot Zuienkerke...

Kasteel van Ardooie

Ardooie

Wie in het landelijke Ardooie vertoeft, moet beslist halt houden in Provinciedomein ’t Veld: een prachtig natuur- en bosgebied van 44 ha met o.a. een bosleerpad, kinderspeeltuin, wandelpad en enkele prachtige vijvers. Naast het domein prijkt het Kasteel van Ardooie, opgetrokken in neoclassistische stijl. 

Bulskampveld

Beernem

In Beernem geniet je volop van de natuur. Ontdek het 220 ha grote Provinciaal Domein Bulskampveld met kasteelpark en mysterieuze bossen en de typische omgeving van het historische kanaal Gent-Brugge met haar rijke fauna en flora. Talrijke fiets- en wandelroutes maken je geluk compleet.

Brugge

Brugge

Met recht en reden zette UNESCO in 2000 de volledige historische binnenstad op de lijst van werelderfgoed. Tussen de kronkelende steegjes en romantische reien waan je je bijna in de middeleeuwen. Het rijke aanbod aan erfgoed en musea geeft een indrukwekkend beeld van de bewogen geschiedenis.

Met de Lamme Goedzak op de Damse Vaart

Damme

Dammenaars zijn trots op hun middeleeuwse stad langs de schilderachtige Damse Vaart. Damme staat ook bekend als Uilenspiegelstad en ontwikkelde zich tot eerste boekendorp in Vlaanderen. Aan bezienswaardigheden zeker geen tekort. Wie in Damme honger heeft, wordt culinair in de watten gelegd!

Oostmolensite Gistel

Gistel

Gistel staat bekend voor zijn sterke Flandriens, zoals Johan Museeuw en Sylvère Maes, maar ook voor de Heilige Godelieve. In de kijker staan zonder twijfel Abdij Ten Putte, Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Oostmolensite. Op de grens van het Houtland en de Polders is het trouwens ook een echt wandel- en fietsparadijs.

Statieput Eernegem

Ichtegem

Drie dorpen, één gemeente en dat met de nodige charme. Ichtegem kennen we allemaal als dorp van de Flandriens, Eernegem als bruisend dorp van de noeste kasseileggers, en Bekegem bekoort met zijn charmante, historische dorpskern. in het groendomein Statieput in Eernegem kom je heerlijk tot rust.

Permekemuseum

Jabbeke

Jabbeke wordt ook wel eens het Permekedorp genoemd. De vormen en kleuren die Permeke zo vaak heeft vereeuwigd, kom je in het landschap levendig tegemoet. Enkele aanraders zijn het Permekemuseum, Recreatiepark Klein Strand en het dorpje Stalhille met vele leuke ambachtsadresjes!

Lichtervelde centrum

Lichtervelde

In centrum LIchtervelde eert men zijn klassiekers. Cinema De Keizer is een oude dorpscinema uit 1924 die met verve de tand des tijds doorstond. De Sint-Jacobuskerk is gekend voor de doopvont, één van de oudste van België. Ook de natuur vindt hier haar plaatsje met de Huwynsbossen.

Kasteel Gruuthuse

Oostkamp

Befaamd voor zijn statige kastelen en afgezoomd door een rustig kanaal, biedt Oostkamp heel wat afwisseling. Natuurliefhebbers vinden hier hun weg in het groene lappendeken van het Landschapspark Bulskampveld. Je ontdekt Oostkamp op eigen tempo dankzij diverse fiets- en wandelroutes.

RAM Oudenburg

Oudenburg

In Oudenburg trokken de Romeinen het enige Belgische kust-castellum op, wat de plaats tot één van de oudste sites van ons land maakt! Je leert er alles over in het Romeins Archeologisch Museum. Ook het natuurgebied De Hoge Dijken en het Oldtimer Motoren Museum zijn een bezoekje waard.

Ferdinand Verbiestcentrum

Pittem

Pittem leeft en bruist van de energie. Ze zijn ook - terecht - trots op hun wereldburger Ferdinand Verbiest, die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van China en de wetenschap. Je ontrafelt zijn levensverhaal in het Bezoekerscentrum. Hét jaarlijkse evenement in Pittem is zonder twijfel 'Zotte Maandag'.

Hostens Molen

Ruiselede

Ruiselede staat bekend als molendorp. Die naam hebben ze te danken aan de vele molens die hier in het verleden werkzaam waren. Hostens Molen en de Knokmolen worden vandaag nog regelmatig in werking gesteld. Ook aan natuur geen gebrek. Ruiselede maakt nl. deel uit van het Landschapspark Bulskampveld.

Markt Tielt

Tielt

Kom alles te weten over de rijke geschiedenis van Tielt aan de hand van de erfgoedwandeling. Fietsers moeten beslist richting de Poelbergsite met bezoekerscentrum, brasserie en speeltuin. Het prachtige panorama doen je de nijdige klim snel vergeten. Ook bloemendorpje Kanegem met Flandrienhuis is een must.

Kasteel Wijnendale

Torhout

Wit je dat Torhout de oudste stad van het graafschap Vlaanderen is? De binnenstad verwondert en zijn vele monumenten laten je de geschiedenis (her)beleven. Niet te missen: kasteel Wijnendale en Wijnendalebos, Mosterdwinkeltje Wostyn, Domein en kasteel d'Aertrycke en Museum voor Torhouts Aardewerk.

Gulke Putten in Wingene

Wingene

Wingene is één van de bosrijkste gemeenten van West-Vlaanderen met ca. 460 ha bossen en maakt deel uit van het Landschapspark Bulskampveld. Vooral Wildenburg en Sint-Pietersveld zijn ideale startpunten om het Landschapspark te verkennen. Wie het graag nat maakt, kan terecht in Recreatiebad De Alk.

Kasteel van Loppem

Zedelgem

Zedelgem is de grootste gemeente van het Brugse Ommeland. Hét pronkstuk is zonder twijfel het neogotische kasteel van Loppem met park en doolhof. Verder staat er ook veel natuur op het menu: met o.a. het Merkemveld, Hoogveld, Vloethemveld, De Pilse en Plaisiersbos.

Fietsen in Meetkerke

Zuienkerke

Zuienkerke met Houtave, Meetkerke en Nieuwmunster zijn gezellige polderdorpjes. Het Vlaanderen van onze overgrootouders vind je hier terug: dorpslegendes, kwaalkapelletjes, gemoedelijke cafeetjes,... De Meetkerkse Moeren bieden je dan weer prachtige vergezichten.

De Kustgemeenten en polderdorpjes

Blankenberge strand

Blankenberge (Uitkerke)

Als er een badplaats is die vol energie zit en iedereen weet te verleiden, dan is het zeker Blankenberge. Niet in het minst door het ongeëvenaared aanbod aan familieattracties en bezienswaardigheden. Landinwaarts kom je terecht in de Uitkerkse Polders.

Twins Club Bredene

Bredene

Bredene is dé kampeergemeente bij uitstek. Het is ook de enige kustgemeente met een afgebakend naaktstrand en zonder dijk. De prachtige overgang van strand naar duinen maakt dat ruimschoots goed. Tip: Beachclub Twins Club behoort tot de allermooste van de Kust.

De Haan

De Haan (Klemskerke, Vlissegem)

De Haan wordt wel eens het mooiste dorp aan zee genoemd met zijn typische belle époque en Anglo-Normandische bouwstijl. Hier vind je amper hoogbouw! 157 ha unieke duinbossen rijgen De Haan en Wenduine aan elkaar, een ideale plek om te genieten.

Knokke-Heist

Knokke-Heist (Ramskapelle, Westkapelle)

Knokke-Heist heeft het allemaal: natuur, cultuur, gastronomie, trendy shopping en boeiende sporten. Het Casino, het cultuurcentrum en de meer dan vijftig kunstgalerijen, geven Knokke-Heist een belangrijke, culturele uitstraling. Wie naar Knokke-Heist komt, houdt van stijl en geniet in stijl.

Oostende dijk

Oostende (Stene, Zandvoorde)

Oostende was de thuisstad van James Ensor, de inspiratiebron van Marvin Gaye en vele andere kunstenaars. Vandaag is Oostende uitgegroeid tot een moderne, veelzijdige stad aan Zee, waar altijd iets te beleven valt. 

Zeebrugge

Zeebrugge

Zeebrugge is een eigentijdse stad. Het Boudewijnkanaal verbindt ze met haar historische moederstad Brugge. In een notendop? Wereldhaven, familiale badplaats, en 'hoofdstad van de vis'. In het Seafront Maritiem themapark maak je kennis met het ruwe vissersbestaan!