Vlaamse Meesters in Situ: Piëta in Kasteel van Loppem

Tentoonstelling
Loppem

Vlaamse Meesters in Situ wijst je de weg naar unieke plekken, weg van de platgetreden drukke paden. Die vaak onbekende werken en de plekken waar ze thuishoren kan je nu gaan ontdekken en beleven beleven. Een discrete scenografie omringt de meesterwerken met de juiste sfeer. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal je heel dicht bij de schilderijen en wijst je ogen naar de sublieme manieren waarop Vlaamse meesters hebben rekening gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken zijn bedoeld.

In het Kasteel van Loppem kan je een 15e-eeuws glasraam bewonderen met 'piëta', ofwel afbeelding van Maria met de dode Christus in de armen. Dit kunstwerk van ca. 1460-1470, vermoedelijk van een Brusselse schilder, is opgebouwd uit drie panelen in kleurloos en gekleurd glas, aangebracht in grisaille en zilvergeel. De ongewone verticale uitbeelding van Christus' bewening stelt Maria voor die haar dode zoon ondersteunt, in het gezelschap van Johannes. Dit glasraamfragment wordt voorlopig en onder voorbehoud in verband gebracht met een leerling van Rogier van der Weyden.

Ontdek tijdens je bezoek ook het kasteel zelf, het enige kasteel in België waar zowel de binnenkant als de buitenkant in oorspronkelijke staat verkeren.

Foto door Saskia Vanderstichele

Thema: 
Kunst & cultuur
Label: 
Kastelen en Abdijen Label
Kastelen en Abdijen

Contact

Adres: 
Kasteel van Loppem
26
8210 Loppem
Telefoon/Fax:
+32 50 82 22 45

Openingsinformatie

Openingsperiode:
01/06/2019 tot 30/09/2019

Prijsinformatie

Prijs:
Betalend
Prijs: 
7,00
Extra prijsinformatie: 
Met de Pelgrimspas in het Pelgrimsboek: 5 € ipv 7 €

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog