Tentoonstelling Kasteel van Loppem
Agenda
De Groote Oorlog

WO I in het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland herdenkt de Eerste Wereldoorlog. Op deze pagina krijg je een overzicht van de niet te missen herdenkingsactiviteiten en herdenkingsevenementen.


 

Kasteel van Loppem herdenkt WO I

Tentoonstelling Kasteel van Loppem

Tentoonstelling 'Het Kasteel in 1914-1918'

4 april - 11 november 2018

Een unieke tentoonstelling rond WO I en het Kasteel van Loppem. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen bij een bezoek aan het kasteel.
 

praktische info

Kasteel van Loppem

2. Theaterwandelingen

5 - 7 oktober 2018

Koning Albert I en koningin Elisabeth verbleven in 1918 enige tijd in het Kasteel van Loppem. Van 5 tot 7 oktober 2018 (uur nog te bepalen) kan je de gebeurtenissen van toen via een theaterwandeling komen herbeleven. De wandeling gaat door in en rond het kasteel.
 

Praktische info

Kasteel van Loppem

3. Het Colloquium 'Loppem 1918: de koning, de grote oorlog en het sociale contract"

27 oktober 2018

Colloquium “Loppem 1918: de Koning, de Grote Oorlog en het sociale contract” o.l.v. Prof. Sophie De Schaepdrijver, in het Kasteel van Loppem. Zes historici werpen licht op diverse facetten van de kwestie. 
 

Praktische info

Thielt 1918

Thielt 1918 - Stadswandeling met buitenexpo

5 oktober - 12 november 2018

In oktober is het precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Na vier jaar Duitse bezetting waren het Franse troepen die de Tieltenaars hun vrijheid teruggaven. De bevrijding ging niet zonder slag of stoot en kort erna wachtte een nieuwe ramp: de Spaanse griep. Honderd jaar na datum blikt Tielt terug en eert haar bevrijders. 

Volg tussen 5 oktober en 12 november deze bewegwijzerde stadswandeling (3 km), kom voorbij verschillende gevelborden en/ of opschriften met info over de Duitse bezetting en ontdek meer over Tielt anno 1918 aan de hand van vijf herdenkingsborden.

Haal de gratis wandelfolder vanaf 5 oktober af in het Stadspunt (Markt 13, Tielt) of download de folder via www.tielt.be

Bevrijdingsgevechten 1918 in Oostkamp en Wingene: Fietsroute

Na vier jaar loopgravenoorlog start het bevrijdingsoffensief in Vlaanderen op 28 september 1918. De Legergroep Vlaanderen staat onder het commando van Koning Albert I. Het is voor het eerst in de oorlog dat het Belgisch leger ingedeeld wordt bij de geallieerde strijdkrachten. Het Belgisch leger wordt voor het bevrijdingsoffensief versterkt met een Franse staf en met Franse, Britse en Amerikaanse troepen. Het offensief loopt niet continu door. In feite worden vier afzonderlijke veldslagen geleverd, met tussentijden die noodzakelijk zijn om op krachten te komen, reserves aan te vullen en enkele eenheden de tijd te geven om zich te verplaatsen.

Ruddervoorde, Zwevezele, Hertsberge en Oostkamp en Wingene worden tussen 17 en 19 oktober 1918 bevrijd door verschillende infanteriedivisies. Ze krijgen vuursteun van een tiental artillerieregimenten. Na de doorbraak rond Roeselare en Torhout leveren de Duitsers vertragende gevechten om tijd te winnen en nieuwe stellingen uit te bouwen achter de Leie en het afleidingskanaal.

De gevechten concentreren zich aan de Ringbeek – Hertsbergebeek – Rivierbeek, waar de Duitse achterhoede zich achter verschanst om de oprukkende Belgische en Franse troepen zo lang mogelijk tegen te houden.

Deze fietsroute brengt je langs plaatsen waar de gevechten van 17 en 18 oktober gewoed hebben. Volg de route langs fietsknooppunten en speciale plaatsen en lees over de bijzondere gebeurtenissen die zich hier honderd jaar geleden afspeelden.

Ontdek de fietsroute

bevrijdingsgevechten_oostkamp_en_wingene