Tentoonstelling Kasteel van Loppem
Agenda
De Groote Oorlog

WO I in het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland herdenkt de Eerste Wereldoorlog. Op deze pagina krijg je een overzicht van de niet te missen herdenkingsactiviteiten en herdenkingsevenementen.


 

Kasteel van Loppem herdenkt WO I

Tentoonstelling Kasteel van Loppem

Tentoonstelling 'Het Kasteel in 1914-1918'

4 april - 11 november 2018

Een unieke tentoonstelling rond WO I en het Kasteel van Loppem. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen bij een bezoek aan het kasteel.
 

praktische info

Kasteel van Loppem

2. Theaterwandelingen

5 - 7 oktober 2018

Koning Albert I en koningin Elisabeth verbleven in 1918 enige tijd in het Kasteel van Loppem. Van 5 tot 7 oktober 2018 (uur nog te bepalen) kan je de gebeurtenissen van toen via een theaterwandeling komen herbeleven. De wandeling gaat door in en rond het kasteel.
 

Praktische info

Kasteel van Loppem

3. Het Colloquium 'Loppem 1918: de koning, de grote oorlog en het sociale contract"

27 oktober 2018

Colloquium “Loppem 1918: de Koning, de Grote Oorlog en het sociale contract” o.l.v. Prof. Sophie De Schaepdrijver, in het Kasteel van Loppem. Zes historici werpen licht op diverse facetten van de kwestie. 
 

Praktische info

De Bevrijding

De Bevrijding 

16 augustus 2018

In 2018 is het honderd jaar geleden dat het bevrijdingsoffensief werd ingezet. Om dat opnieuw onder de aandacht te brengen, organiseren de Patrouilleurs een historische optocht, ‘De Bevrijding 1918 – 2018’. Een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten, gekleed, uitgerust en bewapend zoals in 1918, met in hun zog een karavaan legermateriaal zal gedurende 7 dagen doorheen Vlaanderen trekken. Op 15 augustus 2018 trekt de colonne van Kortemark via Torhout, Aartrijke en Zedelgem naar Loppem. Op 16 augustus last de colonne een rustdag in aan het Kasteel van Loppem. Dan kan het publiek kennis maken met de Belgische, Britse, Franse en Amerikaanse legers uit 1918 en hun materiaal zoals veldkeuken, ziekenwagen, een rijdend hoofdkwartier, een Britse Horse ambulance enz. Gratis toegang 
 

Praktische info

Priorij van Bethanië

Voorstellingen 'Zie ons, de Mens' in Priorij van Bethanië

17 en 18 augustus 2018

In augustus organiseert GoneWest, het cultuurprogramma voor de herdenking van WO I van de Provincie West-Vlaanderen, i.s.m. Lieve Blancquaert, Currende en literaire intendant van GoneWest Erwin Mortier één van de slotevenementen in de kerk van Priorij Bethanië. Het programma wisselt Vlaamse polyfonie met indringende beelden en aangrijpende teksten af. Er zullen twee voorstellingen plaatsvinden op 17 en 18 augustus 2018 in de kerk van Priorij Bethanië.
 

Praktische info

Tentoonstelling 'Pittem & Egem tijdens WO I'

Kiezen is verliezen; zegt men soms. In de 'Groote Oorlog' mochten alleen enkele staatshoofden en de legerleiding kiezen om al dan niet ten oorlog te trekken. Soldaten werden opgeroepen, moesten hun plicht vervullen en desnoods voor het vaderland sterven. Zo verliep het ook in Pittem-Egem ... Bezoek deze unieke tentoonstelling in het Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest.
 

Van 21 april tot 30 september: zaterdag van 14u tot 18u
Adres: Markt 1, Pittem

De slag om de noordzee

Tentoonstelling '1914-'18, De slag om de noordzee'

21 april - 31 augustus 2018

Winston Churchill zei ooit: “Het enige dat me beangstigde tijdens de oorlog was de U bootdreiging”. Vier jaar lang huisvestten de bezette havens van Brugge, Oostende en Zeebrugge een indrukwekkende vloot Duitse duikboten. Deze onderzeeërs kelderden niet minder dan 2.554 geallieerde schepen en brachten Groot-Brittannië zo tot de hongersnood en de rand van de overgave. Maar op 23 april 1918, Saint George’s Day, sloeg de Royal Navy terug en ondernam een grootse maritieme actie om ’s werelds zwaarst verdedigde duikboothavens uit te schakelen. Een vloot van 136 schepen viel tegelijk de havens van Zeebrugge en Oostende aan. Eén uur hevige gevechten leverde meer dapperheidsmedailles op dan Groot-Brittannië’s ganse militaire geschiedenis.
 
De tentoonstelling 1914–’18, de slag om de Noordzee vindt plaats in het hol van de leeuw. Het was immers vanuit het Provinciaal Hof op de Brugse Markt dat de Duitse keizerlijke marine tijdens WOI de gevreesde duikbotenoorlog orkestreerde. Je kunt er de benauwende sfeer opsnuiven van het leven in een U-boot, of de spanning tijdens de heldhaftige Britse nachtelijke raids op Zeebrugge en Oostende. Nooit eerder getoonde historische voorwerpen nemen je mee naar die donkere, maar ook hoopgevende periode. Na het zien van de expo worden de raids op onze kusthavens ook voor jou een begrip
 

Praktische info

Stoomtreinfestival

Stoomtreinfestival Maldegem '1918 - 2018: 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog'

5 & 6 mei 2018

Anno 2018 rijdt er in België nog steeds een stoomtrein. Het museumstation in Maldegem organiseert op 5 & 6 mei haar jaarlijkse stoomtreinfestival. Maar liefst 7 stoomlocomotieven staan onder stoom, je kan meerijden in rijtuigen van de jaren 30, op houten banken of in pluche zetels! Thema in 2018 is “100 JAAR EINDE WERELDOORLOG I”, waardoor er naast de stoomtreinen ook historische taferelen zijn, acteurs en uniformen, een expositie over telecommunicatie in de oorlog,... Op beide dagen is er om 13u45 een ceremonie met doedelzak en Last Post. Op de evenementensite is er voldoende mogelijkheid tot eten en drinken.
 

Praktische informatie